НОВИНИ

ГДБОП и Европол разбиха мрежа за трафик на мигранти (СНИМКИ)

гдбоп европол разбиха мрежа трафик мигранти снимки
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
14:26, 20.09.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Разбиха международна мрежа за трафик на мигранти. В схемата са установени десет участници, от тях 8 са задържани, а останалите двама са обявени за издирване. Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Главна дирекция "Гранична полиция", подкрепени от Европол. В разследването са участвали гръцки и румънски полицаи. Акцията е проведена в рамките на регионална оперативна група, създадена за разследване на мрежи за контрабанда на мигранти, използващи България като транзитна страна. В рамките на операцията е неутрализирана престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Западна Южна Европа. Извършени са седем ареста, множество претърсвания и изземвания.

Разследването е започнало в началото на 2023 г., когато българските власти са открили мигранти, прекарани нелегално от тази мрежа. В рамките на оперативните действия било установено, че заподозрените водачи – български, румънски и сирийски граждани, са координирали дейностите по контрабанда, като същевременно са поддържали контакти с контрабандисти в Турция и Гърция, както и в други страни по маршрута.

Според данните към момента тяхната задача е била да транспортират мигранти от турско-българската граница до места за настаняване в района на София, откъдето след кратък престой да ги отведат до българо-сръбската граница. За „услугата“ мигрантите трябвало да депозират от 3 000 до 5 000 евро в Истанбул преди да бъдат прекарани през зелената граница между Турция и България.

Транспортирането се е осъществявало с леки коли, микробуси и дори камиони. За да увеличат максимално печалбите си, в единия от случаите бил засечен камион със 150 мигранти, управляван с висока скорост с риск за пътниците и за пешеходците.

Установени са десет участници в престъпната схема, на които са повдигнати обвинения, 8 от тях са задържани, а останалите двама са обявени за издирване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11-о място за Джан Зарков на световното първенство по вдигане на тежести
11-о място за Джан Зарков на световното първенство по вдигане на тежести
Шарл Мишел призова Скопие да спазва поетите задължения по пътя към ЕС
Шарл Мишел призова Скопие да спазва поетите задължения по пътя към ЕС