НОВИНИ

Георги Иванов: БФС ще представи нова философия за развитие

"Отборът показва потенциал, показва различно лице от това, което показа на мача с Литва", коментира той

георги иванов уверени сме илиан илиев добрият избор
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:09, 19.11.2023
Чете се за: 07:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Техническият директор на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов говори пред журналисти след последния мач от европейските квалификации – 2:2 при гостуването на Сърбия в Лесковац. Той засегна доста теми, в това число предстоящото заседание на изпълнителния комитет.

Иванов потвърди, че няма намерение да се кандидатира за президент на централата, както много хора говорят неофициално. Допълни, че е единствено служител и няма никакви притеснения дали ще остане на работа или ще трябва да напусне базата в Бояна. Той подчерта, че с колегите си в БФС не спират да работят, подготвят презентацията на единна философия и ще я покажат на 8-и декември пред журналистите.

"Първо да поздравим футболистите и треньорския екип за начина, по който и в двата мача подредиха отбора като игра. Смятам, че особено първия мач с Унгария, имахме малшанс в последната секунда. Но отборът показва потенциал, показва различно лице от това, което показа на мача с Литва в София, защото аз от една година го повтарям. Някои хора не го виждат този потенциал, но това са млади момчета, на които им трябва време, за да можем да направим един наистина силен национален отбор", коментира той.

"Аз казах вече, че ние поставихме една основа. Някои хора не я виждат основата, но пък в следващия цикъл в Лигата на Нациите ще играем с отбори на нашето ниво. Защото сега Сърбия и Унгария се оказаха сериозни отбори. Ние сами ги видяхме какви футболисти имат и какви отбори са изградили. На нас ни трябва време, за да изградим наистина силен отбор. Тази една година, в която опитвахме да градим отбор, но и да трупаме точки и да се борим за класиране за Европейско първенство, беше много трудно. Но смятам, че треньорският екип на Илиан Илиев показа как националният отбор трябва да играе. За промяната в тима с назначението на новия национален треньор Илиан Илиев: "Не искам да говоря против предишния треньор Младен Кърстаич, но Илиан промени схемата. Това е една от причините за разликата в играта. Българските отбори играят в схема с четирима защитници и когато те идваха в националния за три дни трябваше да се променя цялото мислене, всичките навици, които трупат в клубовете, да се променят. Илиан Илиев намери по-правилния начин, по който да подреди отбора и това показват резултатите и играта", добави Иванов.

"Да, ако един треньор няма резултати, назначението на този треньор е грешка на ръководството. Не казвам, че лошите резултати до онзи момент се дължат на Кърстаич, защото имахме мачове, в които можехме да победим. Това са с Черна гора като гости, със Сърбия в Разград. И в тези срещи отборът игра добре, наистина и ни вкарваха в последните секунди. Докато в сегашните два мача показваме едно постоянство. Имайте предвид, че когато ние играхме с Унгария, сърбите имаха контролна среща. И много голяма част от техните титуляри не взеха участие в този приятелски мач. И нашите футболисти издържаха не само физически, но и чисто ментално. Защото се изправиха срещу два много сериозни отбора", сподели техническият директор.

"За класирането в група G и последното място в квалификациите: "При изтеглянето на жребия всички смятахме, че Сърбия и Унгария не са това ниво. Не са Испания, Франция, Италия. Но пък те имат футболисти, които са на нивото на Франция и Испания. Ние може би малко надценихме отбора предвид първите четири мача, които се изиграха при Кърстаич. Всички желаехме да се класираме на Европейско първенство. Но за момента това, което виждаме е, че сме поставили една основа, при която новият треньор да надгражда. Казвам го вече за 3 или 4 път, а някои хора не го виждат. Но потенциалът на играчите е по-голям от това, което имаме като точки и класиране. За предстоящото заседание на изпълнителния комитет на БФС и евентуална кандидатура на самия Георги Иванов за президент на централата: “Аз да бъда кандидат?? Вижте сега, аз съм поканен съм от Боби Михайлов да работя във футболния съюз, когато той спечели изборите. Така че такива неща за президент, за кандидат-президент не сме говорили. Аз се опитвам да работя така, че не само мъжкия отбор, но и всички други гарнитури да се развиват. Много неща от това, което правим в детско-юношеските школи – защото ние сме стигнали до извода, че за да променим нивото на играчите, по друг начин да изглежда националният отбор, трябва да работим в детско-юношеските школи. За да помогнем на тези момчета да се развият. Затова говорим за единна методика, за философия. След 10 дни ще представим нещо като учебник или както искате го наричайте – на 8-и декември, ще видите нещо, което не се е правило в България. То е препоръчително за клубовете, не е задължително. Много е трудно да накараш частни фирми да го спазват, да работят по твоя начин, защото клубовете са такива – частни фирми. Не можеш да им го наложиш", допълни той.

"Аз след като завърших професионалната си кариера, вече 15 години се занимавам точно с това. Не казвам, че ще се кандидатирам, не казвам да имам такова желание. Казвам, че ние работим добре и много хора не могат да го видят, защото следват само резултатите. Но ще ви покажа, защото много хора не знаят какво сме направили за детско-юношеския футбол", каза Иванов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята в Бургаско: Най-тежко остава положението в община Руен
Бурята в Бургаско: Най-тежко остава положението в община Руен
Даниел Наумов: Наистина може да се търси някакъв оптимизъм
Даниел Наумов: Наистина може да се търси някакъв оптимизъм