НОВИНИ

ГЕРБ-СДС получиха и върнаха веднага проучвателния мандат (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:36, 14.07.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

ГЕРБ-СДС получиха и веднага върнаха на президента Румен Радев втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Държавният глава още утре свиква политически консултации с партиите - преди да реши на коя политическа сила ще връчи третия и последен мандат за излъчване на правителство в този парламент.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви пред президента Румен Радев решението.

"ПГ на ГЕРБ-СДС няма да упражни даденото от Коституцията на България право за реализиране на поручвателен мандат за съставяне на парвителство в 47-мото НС и няма да посочва кандидат за министър- председател, който да получи проучвателиня мандат", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Президентът отговори, че уважава тяхното мнение, но добави.

"В парламентарната република именно парламентарно представените политически партии носят пряка отговорност за излъчване на управленско мнозинство и формиране на правителство. Независимо дали са в управлението или в опозиция всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи, които прерастват и в политическа криза. Инфлацията и социалната, здравната криза, всички те влияят пряко на живота на българските граждани и изискват неотложни дейстивя от отговорните институции", каза Румен Радев - президент на Република България.

Още утре държавният глава ще проведе консултации с всички парламентарно представени политически сили.

"За да чуем как виждат те изход от създалата се криза и каква възможност те виждат за коалиционни разговори за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реша на кого да връча третия мандат. Вече заявих, че въпросът за властта, който наистина е важен, не отменя отговорността пред гражданите и държавата, която носят всички политически сили и българите очакват от политиците решенията и защитата на националните интереси да бъдат поставени над партийните сметки", каза Румен Радев - президент на Република България.

Изход от политическата криза ГЕРБ виждат в предсрочни парламентарни избори.

"Считаме, че доверието към 47 НС е изчерпано, ясно е, че правителствто падна с вот на недоверие. Не може според нас да се намери формула за подкрепа в рамките на 47 НС. И ежедневната агония с това, че няма кворум дори за заседание на парламента, няма парламентарна подкрепа, е съвсем очевидна", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ "ГЕРБ - СДС".

Обявиха, че не са търсени за разговори за излъчване на правителство. Не изключват възможността да се сформира кабинет с третия мандат, но те не биха го подкрепили.

"Ние виждаме как част от управляващите се опитват да го играят малко опозиция. Не е честно опозицията да се опитва да бъде малко управляваща, трябва да има ясно разделение на ролите, другото е лицемерие и предателство", каза Томислав Дончев, ПГ на ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ са съгласни, че ако се стигне до предсрочни избори, те трябва да са в началото на октомври.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невяна Владинова ще бъде посланик на Световното по художествена гимнастика в София
Невяна Владинова ще бъде посланик на Световното по художествена гимнастика в София
Започнат и недовършен ремонт - жителите на няколко села край Асеновград излизат на протест
Започнат и недовършен ремонт - жителите на няколко села край Асеновград излизат на протест