НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен пристигна в Скопие заради заседанието за френското предложение

Александър Марков
от Александър Марков
13:16, 14.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна в Скопие. Тя ще се срещне с премиера Димитър Ковачевски, президента Стево Пендаровски и председателя на парламента Талат Джафери.

Фон дер Лайен ще направи обръщение към депутатите в парламента на страната в деня, в който депутатите ще започнат дебатите по разглеждане на т.нар. "френско предложение" за разрешаване на отворените въпроси между Скопие и София и начало на преговори с ЕС.

В Туитър фон дер Лайен написа, че "Северна Македония е верен партньор, на който може да се разчита и че народът на страната е показал своя ангажимент към ценностите на ЕС".

Фон дер Лайен е вторият председател на ЕК, който ще направи специално обръщение към Собранието в Скопие в ключов момент, когато т.нар. "френско предложение" се очаква да бъде гласувано с мнозинството на управляващите от СДСМ, албанския "Демократичен съюз" за интеграция и албанските партии от опозицията.

Докато текат дебатите в законодателния орган в Скопие, отвън опозицията е организирала пореден протест против "ултиматума" от Брюксел и "българизацията" на страната. Ако предложението бъде одобрено, се очаква външният министър на страната Буяр Османи да се срещне с българския си колега Теодора Генчовска, за да бъде подписан т.н. "двустранен протокол" между двете страни, чието съдържание не е официално потвърдено от нито една от двете държави, но е обект на спор и в двете.

Управляващите от СДСМ и днес повториха, че заключенията, които парламентът ще разгледа, не включват отстъпки от въпросите на идентичността като език, история, култура на РСМ и че двустранният протокол с България не е част от преговорната рамка.

Най-спорният въпрос сред обществеността в Скопие е за езика. Според предложенията, София и Скопие ще направят едностранни декларации по въпроса. Българското НС задължи изпълнителната власт да приеме предложението на Френското председателство под условие, че нищо в хода на преговорите на Северна Македония с Брюксел не може да се тълкува като признаване от страна на България на съществуването на македонски език.

Президентът Стево Пендаровски също заяви в срещата си председателя на ЕК, че македонският език и идентичност ще бъдат уважавани и гарантирани от ЕС. Според него, след гласуване на Предложението и свикване на първата междуправителствена конференция Скопие ще започне преговорите. Според предложението, Скопие, първо, трябва да промени Конституцията си и да впише българите като държавотворен народ, преди да започне същинските преговори. В Скопие няма мнозинство за промяна в Конституцията към момента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията във Великобритания започна разследване след разкритията на Фара
Полицията във Великобритания започна разследване след разкритията на Фара
Франция отбелязва Деня на Бастилията
Франция отбелязва Деня на Бастилията