НОВИНИ

Пилотът на прехванатия самолет е оказал пълно съдействие на военните при приземяването

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 14.07.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Военновъздушните сили прехванаха и приземиха самолет-нарушител Чесна-150 вчера в късния следобед. Той навлязъл във временно резервирана зона без полетен план и без включено устройство за връзка с наземните радари.

Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, които го прехващат и го съпровождат до летище Бохот край Плевен. Цялата операция се извършва за около пет минути.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни пред БНТ, че самолетът нарушител е изпълнявал тренировъчен полет. Той допълни, че противовъздушната отбрана работи с повишено внимание и това не е голям инцидент, а е нарушение на правилата.

Адмирал Емил Ефтимов: Ние сме в състояние да реагираме на всяко нарушение на въздушното пространство

След активирането на изтребителите около 17.45 ч. единия от МиГ-29 с кап. Аспарух Пашов на борда излита, като е насочен по нисколетяща малоскоростна цел в района на Плевен. Целта е визуализирана, с нея е установен контакт. Другият изтребител не е вдигнат, тъй като пилотът на самолета Чесна е оказал пълно съдействие на военните.

Пилотът на приземения самолет пред БНТ: Не знам защо ВВС реагираха така

Според командира на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев решението да бъдат вдигнати изтребителите е правилно, а пилотът е извършил успешно своята мисия.

"Пилотът на самолета цел не е бил агресивен и не се е опитвал да избяга, така че искам да разсея едни такива съмнения, които витаят вече, че едва ли не това е отново опит някой да пробва противовъздушната отбрана на НАТО, това е несериозно. Ние затова сме там, за да излизаме, когато има някакъв обект, който поражда някакво съмнение във въздушното пространство. Реагира се и в случая виждате, че се изпълнява всичко успешно и безопасно. В случая това беше една от най-трудните мисии - ниско летяща малоскоростна цел, което не се случва всеки ден на всеки пилот, но летците са подготвени. Ако не са подготвени, те не застъпват в дежурство, за това гарантирам", подчерта ген. Русев.

Вижте повече в прякото включване на Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пилотът на приземения самолет пред БНТ: Не знам защо ВВС реагираха така
Пилотът на приземения самолет пред БНТ: Не знам защо ВВС реагираха така
Георги Семерджиев остава в ареста, повдигнаха му пето обвинение
Георги Семерджиев остава в ареста, повдигнаха му пето обвинение