НОВИНИ

ГЕРБ-СДС внесе проектозакона за компенсиране на разходите за горивата за обществено обсъждане

Николай Минков
от Николай Минков
17:07, 04.11.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
герб сдс внесе проектозакона компенсиране разходите горивата обществено обсъждане
Слушай новината

Проектозаконът за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива е внесен днес за обществено обсъждане. Това обявиха от ГЕРБ-СДС в кулоарите на парламента.

"Всички, наистина всички потребители в България, защото за разлика от 25-те ст., които се дават към момента само на физически лица, нашия механизъм предвижда компенсации да се дават на всички потребители в България, включително и юридическите лица - т.е. фирмите, транспортни фирми, производствени, селско стопанство, които също ще ползват тази отстъпка. Механизмът за компенсиране остава същия. т.е. както се компенсират 25-те ст., които между другото всеки момент ще свършат, защото, знаете те бяха с пари от данъци в размер от 150 млн. Компенсациите, които се изплащат са в размер на около 1 млн. на ден. Т.е. тези 150 млн. всеки момент ще свършат. Затова ние ще внесем този Закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива и се надявам до кряя на месеца да бъде приет. Правя една уговорка - днес публикуваме закона за обществено обсъждане, за да съберем допълнителни идеи и в рамките на следващата седмица ще го внесем официално в НС и ще стартира процедурата по неговото приемане", заяви Делян Добрев - председател на енергийната комисия, ГЕРБ-СДС.

Добрев припомни, че в програмата на ГЕРБ една от антикризисни мерки е свързана с връщане на потребителите на 1 лв. за литър гориво, формиран от разликата между евтиния руски петрол сорт Урал, който преработва "Лукойл", а произведените от него гориво се продават на бензиностанциите като продукти от скъпия сорт Брент.

"Сега, с първите си действия в Народното събрание, внесохме проект на решение, с което да възложим на Министерски съвет да реши този проблем", каза още Добрев.

"Важното е, че тук имаме закон за компенсиране на потребителите и ще постигнем чрез него две цели. На първо място компенсиране на потребителите и запазване на ценовата конкурентоспособност на нашия бизнес, а от друга страна запазване на покупателната способност на нашето население, т.е. на крайните потребители като физически лица", заяви Лъчезар Борисов от ГЕРБ-СДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави за постоянно в ареста 17-годишния нападател от Русе
Съдът остави за постоянно в ареста 17-годишния нападател от Русе
Служителите на Туитър ще разберат по имейл дали са уволнени
Служителите на Туитър ще разберат по имейл дали са уволнени