НОВИНИ

ГЕРБ след срещата с контактната група: Ще положим усилия докрай, надяваме се някои партии да преосмислят позициите си

bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 22.10.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

С разговори с ГЕРБ-СДС започна серията срещи на контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

След срещата от ГЕРБ-СДС декларираха, че ще положат всички усилия за намиране на диалог между партиите в Народното събрание и се надяват някои от политическите сили да преосмислят позициите си.

Подробности вижте в прякото включване на Десислава Маркова.

"Говорихме за темите на България, за предизвикателствата на кризата, включително и пред законодателния процес и въпроса ще има ли Народно събрание и ще положим ли всички усилия за съставяне на правителство. Ако това зависи от нашата парламентарна група, ние тези усилия ще ги положим докрай. Надявам се в следващите часове и дни някои от другите парламентарни групи да преосмислят позицията си. Включително и през последните три дни стана ясно, че трябва да се търсят решения, почиващи на разума", заяви Атанасова.

Междувременно стана ясно, че от "Демократична България" също са изпратили писмен отказ да участват в срещите на контактната група. Така формациите, които отказват участие в преговорите стават три - "Продължаваме Промяната", "БСП за България" и "Демократична България".

"Непрекъснато се случва партиите в Народното събрание да променят позициите си и да излизат с нови. Надявам се да проявят отговорност. Ако можехме да направим управление сами, щяхме да го направим, но избирателят така ни е подредил. Залогът е голям. Залогът е българската политическа система и българските граждани да имат пред себе си ясен път за изход от кризите, които се натрупват", заяви след срещата Даниел Митов.

Томислав Дончев съзря еволюция в политическите партии през последните дни и също отправи призив за отговорност. Изтъкна, че от ГЕРБ-СДС по никакъв начин няма да си позволят правителство, съставено на базата на аритметично мнозинство. Дали са склонни да подкрепят правителство с друг мандат, Дончев коментира така:

"Ако първият не е събрал достатъчно подкрепа от втория, третия и петия, каква е политическата логика петия да искат сътрудничество с първия? Това не означава "не", нищо не означава, рано е", заяви Дончев.

От своя страна Росен Плевнелиев коментира, че контактната група е непрекъснат диалог с всички поканени партии, включително и тези, отказали участие в преговорите. Той допълни, че на срещата от ГЕРБ-СДС са изразили готовност да участват в какъвто и да е формат на правителство - експертно, коалиционно, програмно, и изрази надежда, че ще се намери воля за съставяне на мнозинство.

А Соломон Паси допълни, че вече е намерил първата допирна точка:

"Първият общ политически знаменател се прояви при откриването на Народното събрание - това са шестте партии, които се изправиха на крака при изпълнението на "Одата на радостта" - химна на Европа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джорджа Мелони положи клетва като министър-председател на Италия
Джорджа Мелони положи клетва като министър-председател на Италия
Водата в Благоевград да поскъпне с 22% предлагат от местното ВиК дружество
Водата в Благоевград да поскъпне с 22% предлагат от местното ВиК дружество