НОВИНИ

Водата в Благоевград да поскъпне с 22% предлагат от местното ВиК дружество

bnt avatar logo
от БНТ
11:21, 22.10.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

ВиК дружеството в Благоевград поиска увеличение на цената на водата с 22%. Ако Комисията за енергийно и водно регулиране одобри исканото повишение, то ще засегне жителите на всички общини, които членуват във водната асоциация в Благоевградска област.

Подробности вижте във видеото.

2,25 лева за кубик е цената на водата, която плащат жителите на Благоевград в момента. Ако исканото поскъпване бъде одобрено от КЕВР, то през следващите 4 години сметките ще скочат с близо 50 стотинки за кубик.

Предложението на ВиК Благоевград за поскъпване на водата, е заложено в бизнес плана за следващите 4 години. То е одобрено на последното заседание на водната асоциация. За исканото повишение в цената на водата гласуваха представителите на 4 от общините членуващи във ВиК асоциацията, както и областния управител.

Кметовете на Банско, Разлог и Сатовча бяха против. Заради планираното поскъпване на водата, жители на Банско поискаха общината да напусне ВиК асоциацията.

Градът се намира в подножието на планината, има изобилие на вода, казват местните хора и не искат да плашат по-висока цена.

"Е го къде е водохранилището съвсем на близо, водата е много чиста, не смятам че има нужда от много голяма поддръжка водопровода. За мен е ужасно, защото аз съм един учител, пенсиониран и сега взимам няма и 300 лева пенсия", заявява Мими Събева.

От общинското ръководство в курортния град в писмена позиция обясниха, че напускането на практика е невъзможно, защото това става само с пълно мнозинство при гласуване на общо събрание на ВиК асоциацията.

Репортер: Станислава Христова

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ след срещата с контактната група: Ще положим усилия докрай, надяваме се някои партии да преосмислят позициите си
ГЕРБ след срещата с контактната група: Ще положим усилия докрай, надяваме се някои партии да преосмислят позициите си
Денвър Нъгетс порази шампионите от Голдън Стейт Уориърс в НБА
Денвър Нъгетс порази шампионите от Голдън Стейт Уориърс в НБА