НОВИНИ

Германия ще домакинства форум за продоволствената криза

германия домакинства форум продоволствената криза
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:50, 20.06.2022
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Германия ще бъде домакин на среща, посветена наглобалната продоволствена криза, причинена от войната в Украйна, като сред участниците ще бъде и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи говорител на правителството.

Срещата в петък под надслов "Обединение за глобална продоволствена сигурност" ще обсъди и ще се опита да намери решение на проблема с недостига на храни, причинен от войната, заяви говорителят на пресконференция в Берлин.

"Правителството е особено ангажирано в рамките на своето председателство на Г-7 да намери съвместни отговори на надвисналата глобална криза на глада, предизвикана от агресивната война на Русия срещу Украйна", каза той.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок написа в Туитър, че конференцията има за цел да "стабилизира доставките на храни в световен мащаб".

Западът поиска от Москва да спре да блокира украинските черноморски пристанища, за да може огромните запаси от зърно да бъдат изнесени на световните пазари, тъй като се увеличават опасенията от глад в уязвимите региони.

Москва отрича да е отговорна за продоволствената криза и обвинява западните санкции за нарушените доставки, които доведоха до повишаване на цените на зърнените култури и разпалиха страховете от глад в уязвимите региони.

Срещата в Берлин ще се проведе в момент, когато лидерите на Групата на седемте индустриализирани държави се подготвят да се срещнат от 26 до 28 юни в германския алпийски курорт Шлос Елмау.

Очаква се президентът на Украйна Володимир Зеленски да се присъедини към тази среща чрез видеовръзка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид представи Антонио Рюдигер
Реал Мадрид представи Антонио Рюдигер
Берое стартира лагера в Тетевен, Тунгара поднови тренировки с тима
Берое стартира лагера в Тетевен, Тунгара поднови тренировки с тима