НОВИНИ

Германия започва ваксинирането срещу COVID-19 на деца

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:20, 28.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

От 7 юни в Германия може да започне ваксинирането срещу COVID на деца между 12 и 16 години. Това обяви канцлерът Ангела Меркел след среща по въпросите на ваксинацията с премиерите на германските провинции.

В този контекст днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да се произнесе по въпроса дали ваксината на "Пфайзер" може да се използва при деца. Засега препаратът е разрешен за лица над 16-годишна възраст.

Децата и младежите в Германия могат да се записват за ваксинация. Това ще стане възможно след 7 юни, когато се очаква да приключи ваксинирането на приоритетните групи, които обхващат най-възрастното население в страната.

"До края на лятото всеки гражданин ще може да се ваксинира. Това се отнася и за тези, които вероятно предстои да бъдат включени в обхвата на ваксинацията, по-конкретно децата между 12 и 16 години", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Имунизацията може да бъде направена при общопрактикуващ лекар или във ваксинационен център. Меркел уточни, че ваксинацията няма да е условие за посещение на училище.

Според официалната статистика учениците над 12-годишна възраст в Германия са около 4 милиона. Очаква се да бъдат ваксинирани около 60 процента от тази възрастова група, което означава, че има нужда от около три милиона дози за първа и втора ваксина.

До месец ЕМА разрешава ваксинирането срещу COVID-19 на деца над 12 години

Експертите са предпазливи по въпроса за имунизирането срещу COVID-19 на децата, а притесненията на регионалните власти са други.

"Сега вече е ясно, че няма излишък от ваксини и дори, че някои доставки са несигурни, затова разумно трябва да разпределим наличните ваксини", допълни премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

До момента около 40 процента от 83-милионното население на Германия или 35 милиона германци са ваксинирани с поне една доза от препарат срещу коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бизнес и синдикати настояват: Дизайнът на мярката 60 на 40 да се промени
Бизнес и синдикати настояват: Дизайнът на мярката 60 на 40 да се промени
Отварят пунктове за ваксинация в столичните паркове
Отварят пунктове за ваксинация в столичните паркове