НОВИНИ

Германски специалист по ледниците с мрачна прогноза за следващите 15 години

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:24, 21.08.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

Германски специалист по ледници дава мрачна прогноза, свързана с климатичните промени. В интервю за Ройтерс експертът по глетчерите Кристоф Майер съобщи тревожната новина, че някои от алпийските ледници в страната му може да изчезнат в следващите 15 години.

Три от петте ледници в Германия се намират в масива Цугшпитце в баварските Алпи, на австрийско-германската граница. Високите температури силно влияят на състоянието им. Според експерти първи ще изчезне южният Шнефернер. Кристоф Майер смята, че до края на годината от него може да не остане почти нищо. Специалистът от Мюнхен дава мрачна прогноза за алпийските ледници като цяло.

"Имаме около 3000 ледници в Алпите и няколко много големи от тях ще оцелеят за дълго време. Но по-голямата част ще изчезне в следващите 50 години", коментира Кристоф Майер, Баварска академия на науките в Мюнхен.

От началото на измерванията през 1901 г. височината на снежната покривка в Цугшпитце никога не е било толкова малка през юли. Тазгодишните високи температури и слаби дъждове са особено тежки за оцеляването на глетчерите там. Майер дава прогноза и за някои от тях.

"Що се отнася до ледниците в Германия прогнозата е много лоша за по-малките от тях. За двата по-големи, северния Шнефернер и ХеленТалФернер,ще минат може би още десет или 15 години, но тогава вероятно ще изчезнат и те", каза Кристоф Майер.

Майер не мисли, че туристите, които се разхождат по леда и по снега, разрушават ледниците. По-скоро за него причината е дошлият в Европа от Сахара пясъчен облак в началото на годината и който покрива снега. Заради по-тъмния му цвят пясъкът привлича слънчевата светлина, което способства за по-бързото топене. Но решение има.

Намаляването на емисиите на парникови газове е най-лесният начин да се забави топенето на алпийските ледници, уверява специалистът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни лидери призоваха за сдържаност от военни действия около АЕЦ "Запорожие"
Световни лидери призоваха за сдържаност от военни действия около АЕЦ "Запорожие"
Мирела Демирева остана девета в скока на височина на Европейското по лека атлетика в Мюнхен
Мирела Демирева остана девета в скока на височина на Европейското по лека атлетика в Мюнхен