НОВИНИ

Гешев: Искането на Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни съждения

живо заседанието всс коментар главния прокурор иван гешев
bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 04.04.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Висшият съдебен съвет провежда заседание, на което присъства главният прокурор Иван Гешев.

"Искането на Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни съждения. Това са неверни политически твърдения - свободни цитати от различни норми. Между трите няма никаква връзка, като и трите нямат никаква връзка с Конституцията и законите на страната. От това правно нищо може да се види, че има дълбоко неразбиране на конституционните принципи в страната", заяви Иван Гешев.

По думите му становището не е писано от юристи. Според Иван Гешев има смесване между правомощията на следовател, прокурор, ръководител на специализираната прокуратура, заместник-главен прокурор и главен прокурор.

Иван Гешев: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи

"Има цялостно смесване на правомощията на прокуратурата - с изпълнителната власт, с Народното събрание и съда. На прокуратурата се предават правомощия, които по закон и Конституция не са нейни. Не виждам никаква правна логика и никакъв смисъл в това изложение. Това, което се пропагандира, не е съдебна реформа. Единственото обяснение, което имам, е овладяване на прокуратурата и използването ѝ за нелегитимни политически цели. Това, което виждаме, бих нарекъл полицейски произвол и полицейска държава. Това е координирана атака срещу съдебната власт - в частност прокуратурата, особено от някои министерства", добави Иван Гешев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева: Боряна Калейн е състезател от съвсем различна класа
Илиана Раева: Боряна Калейн е състезател от съвсем различна класа
Ден без тролове в интернет
Ден без тролове в интернет