Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Гешев към жителите на Осиково: Прокуратурата ще направи необходимото да защити правата ви

от БНТ
09:53, 22.02.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
гешев жителите осиково прокуратурата направи необходимото защити правата
Слушай новината

„Прокуратурата не може да свърши всичко в тази държава. Всяка институция има определени правомощия, прокуратурата също. Но мога да гарантирам, че това, което зависи от нас, ще бъде направено, за да защитим правата ви“, заяви главният прокурор Иван Гешев пред жители на село Осиково, съобщиха от прокуратурата.

Вчера от държавното обвинение се срещнаха с местните хора по повод сигнал, свързан с водата в Осиково.

Местните се оплакват от завишени цени на ВиК услугите на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Смолян. Те твърдят, че сами са прокарали водопровода в с. Осиково, че към момента водата е с много лошо качество и увеличението на цените с 3,29 лв. на кубик от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е незаконосъобразно. По повод оплакванията им бе образувана преписка във Върховна административна прокуратура (ВАП), която изпрати материали по компетентност на Софийска градска прокуратура и на Окръжна прокуратура-Смолян с оглед преценка за по-нататъшни действия.

Главният прокурор Иван Гешев обясни, че прокуратурата вече е започнала работа по две линии - възложена е проверка за качеството на водата, а решението за увеличението на цената ще бъде атакувано от прокуратурата пред Административен съд София-град. „Съдът трябва да реши дали да отмени решението на КЕВР. В това производство участва прокурор от Софийска градска прокуратура. Поемам ангажимент, че случаят ще бъде изяснен“, каза главният прокурор.

Окръжният прокурор на Смолян Недко Симов поясни, че тече проверка, която трябва да установи дали операторът на услугата е извършил необходимото, за да осигури годна питейна вода на жителите на Осиково. Ако в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление, ОП-Смолян ще предприеме незабавни действия, подчерта главният прокурор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гофен и Гаске започнаха с победи в Марсилия
Гофен и Гаске започнаха с победи в Марсилия
Шампионът от 2022 г. Роберто Баутиста Агут се класира за втория кръг в Доха
Шампионът от 2022 г. Роберто Баутиста Агут се класира за втория кръг в Доха