НОВИНИ

Гешев преди заседанието на ВСС: Съдебната реформа цели да се отстрани главният прокурор и да се сложи някой послушен

изявление иван гешев заседанието всс
bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 07.07.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва днес да разгледа по същество предложенията за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направени от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

На влизане главният прокурор каза, че не може да прецени дали днес ще разгледат искането по същество.

Той обаче коментира тежката катастрофа от вчера. Това е последицата от т.нар. съдебна реформа, каза той.

Каза, че преди две години прокуратурата е внесла експертни предложения да се отнемат в полза на държавата автомобили на лица, които са употребили алкохол и наркотици, както да се увеличи наказанието и да се квалифицира като "умишлено убийство", когато е причинено след употреба на алкохол.

Каза, че е издал методически указания, когато е налице употреба на алкохол и наркотици, и след това се управлява моторно превозно средство, прокурорите да искат отнемането на моторното превозно средство.

"И съдебна реформа е министърът на правосъдието на това основание да ми иска отстраняване. Съдебна реформа е и да се закрие съда и прокуратурата антимафия в интерес на олигархията и мафията. Съдебна реформа е и по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, лица, обвинени за тероризъм, шпионаж и най-тежките престъпления в страната. Две години докладите на прокуратурата, на Върховния касационен съд, Върховния административен съд за резултатите да отлежават в НС", каза Гешев.

"Съдебната реформа цели само едно - да се овладее прокуратурата и да се отстрани главният прокурор и да се сложи някой послушен и съдебната власт да изпълнява поръчки, както изпълняват поръчки някои структури от изпълнителната власт.

Това нас няма да ни спре въпреки разпадът на държавността, ние сме готови да работим с всяка институция, в интерес на българските граждани и България.

Всичко това, което казах, ще тежи на съвестта на тези политици, които го правят, ако имат съвест", допълни Гешев.

Не пожела да каже кой точно политик иска овладяване на прокуратурата.

ВСС ще разгледа по същество двете искания за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Точката за предложенията за предсрочно освобождаване на Гешев е внесена в дневния ред от министър Йорданова. Процедурата по предложението на министър Йорданова беше открита на 4 април, а тази по искането на проф. Стоилов - на 4 май. Съдебният съвет обсъди допустимостта на основанията в предложенията и прие, че двете трябва да се разгледат по същество, съвместно. Основанията, на база които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт.

Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев трябва да бъде взето с минимум 17 гласа „за“ от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Йорданова: Очаквам членовете на ВСС най-после да изпълнят законовото си задължение
Надежда Йорданова: Очаквам членовете на ВСС най-после да изпълнят законовото си задължение
Депутатите изслушват премиера за доставките на газ на закрито заседание
Депутатите изслушват премиера за доставките на газ на закрито заседание