НОВИНИ

Гибралтар е в безизходица след спора за граничния контрол между Великобритания и Испания

гибралтар безизходица спора граничния контрол великобритания испания
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:32, 26.03.2023
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Отвъдморската британска територия Гибралтар е в безизходица, след като Лондон напусна Европейския съюз, тъй като Великобритания и Испания са в спор относно паспортните проверки на пристигащите на гибралтарското летище, пише в. "Файненшъл таймс".

След повече от година на изтощителни разговори за статута на Скалата, разположена в най-южната част на Пиренейския полуостров, напрежението около въпроса, който има огромни последици за икономиката на британския анклав, нараства.

Властите в Лондон и Мадрид се стремят да определят отношенията на британската територия с Евросъюза и да позволят на хората да преминават сухопътната граница между Гибралтар и Испания, като подлежат на ограничен или никакъв граничен контрол.

Мадрид настоява за паспортни проверки от испанската полиция на летището и пристанището в Гибралтар, но Великобритания е твърдо против "испански ботуши да стъпват на територията", според участниците в преговорите.

Ако двете държави не успеят да постигнат сделка, сухопътната граница може да бъде блокирана от цялостни проверки на около 30 000 души, които я пресичат всеки ден, което може да застраши местната икономика, като възпрепятства испанските работници, които заемат приблизително половината от работните места в самоуправляващата се територия.

"За да има плавно движение между Гибралтар и Испания, трябва да има шенгенски контрол на летището", каза испански служител, участващ в преговорите, визирайки влизането в шенгенската зона за свободно придвижване. "Няма съмнение. Това е единственият начин. Паспортните проверки трябва да се извършват от испанската полиция", добави той.

Съгласно временно споразумение, което Великобритания и Испания постигнаха в края на 2020 г., повечето хора, които понастоящем влизат или излизат от Гибралтар, биват пропускани от гранични служители, като само показват паспортите или личните си документи.

Британските дипломати приемат проверките на документите на пътниците да бъдат извършвани от органи на ЕС след Брекзит, но само ако се осъществяват от служители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс", а не от испански служители.

Към момента проверките на летищата се извършват от собствената гранична агенция на Гибралтар.

Друг неразрешен въпрос е статутът на самото летище, което е и база на Кралските военновъздушни сили. Испания би искала да има достъп до него, но Гибралтар се противопоставя на идеята, опасявайки се от посегателство върху британския суверенитет.

Гибралтар остава белязан от спомена за това как сухопътната граница бе затворена от испанския диктатор Франсиско Франко през 1969 г. и не беше напълно отворена чак до 1985 г.

Освен испанските работници, пресичащи границата, гибралтарците пътуват до Испания, за да пазаруват и да прекарват свободното си време по испанските плажове и голф игрища.

Ако преговорите стигнат до задънена улица, Лондон се опасява, че испанските власти може да въведат отново по-строги гранични проверки.

През ноември миналата година Испания и Европейската комисия предложиха на Великобритания сухопътната граница на Гибралтар да остане отворена, като част от окончателното решение за уреждане на статута на анклава след Брекзит.

Снимки: БГНЕС/Архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тренировъчната база на националния отбор на Аржентина е преименувана в чест на Лионел Меси
Тренировъчната база на националния отбор на Аржентина е преименувана в чест на Лионел Меси
Петър Гергьовски: България в момента е с най-силния отбор в света
Петър Гергьовски: България в момента е с най-силния отбор в света