НОВИНИ

Гладна стачка заради уволнени санитарки в болницата във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 15.12.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Членове на синдикат "Защита" в болницата във Видин обявиха гладна стачка заради уволнения на санитарки от спешното отделение.

От работа са освободени четири от жените, които преди месец протестираха с искане да им бъдат платени в пълен размер парите за работа на първа линия в условията на ковид. Тогава санитарките настояваха, че несправедливо са им удържани част от парите. За последните два месеца те са получили парите си в пълен размер, но от вчера вече са без работа.

Заповедите за освобождаване от работа са връчени на четирима служители, "дръзнали" да разкрият злоупотребите с полагащите им се пари за работа на "първа линия", обявиха от синдикат "Защита".

"Старият повод е това, че на жените не бяха изплатени парите, които трябваше да изплатят, които бяха взети от тях. Там се крият зад различни параграфи. Истината е, че дадоха за последните два месеца тези 1000 лева, но сега преди Нова година, преди Коледа, преди празниците, тези жени са вече уволнени, махнати от работа, защото са си потърсили правата" - казва д-р Иво Георгиев, председател на синдикат "Здравеопазване" към НС "Защита".

След 12 години работа във видинската болница Саша Копчева е освободена, заради несправяне със задълженията.

"Освободена съм от работа, защото предвид образованието, което имам, което е основно образование, не мога да се справям с трудовите си задължения, това пише в заповедта", казва Саша Копчева.

Другите три санитарки от спешно-приемното отделение са уволнени след натрупани три дисциплинарни наказания. Според тях санкциите им са несправедливи.

"Като гледам тук какво пише, от миналия месец дето ни бяха писали тези наказания. Количката е навън при лоши атмосферни условия оставена, което не е вярно, защото имаше пациент на нея в ковид фургона", разказва Илиана Калинова.

От синдикат "Защита" настояват санитарките да бъдат възстановени на работа, а директорът на видинската болница да подаде оставка. От днес започнаха гладна стачка и казват, че в петък ще са пред здравното министерство.

Репортаж: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин/Станислав Калинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезар Балтанов напусна Царско село
Лъчезар Балтанов напусна Царско село
МВР е разследвало висш полицейски служител: Коментарът на Младен Маринов и Христо Терзийски
МВР е разследвало висш полицейски служител: Коментарът на Младен Маринов и Христо Терзийски