Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Хасан Адемов: Не се предвижда преизчисляване на пенсиите с бюджета за 2022 г.

bnt avatar logo
от БНТ
09:39, 15.12.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Не се предвижда преизчисляване на пенсиите с бюджета за следващата година. Има разлика между преизчисляване, актуализация и осъвременяване – това са различни инструменти на социалната политика. Когато става въпрос за преизчисляване се има предвид осигурителен доход за определен период. Колегите от БСП предлагат преизчисляване на пенсиите със осигурителен доход 2018 г. Това каза депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов в „Денят започва“.

„От месец януари се очаква с новия бюджет да се вземат нови решения, но приемането на бюджета се отлага. В Закона за публични финанси е казано, че държавата може да харчи толкова, колкото е похарчила през предходната година, месец януари, но при условието, че приходите са изпълнени“, беше категоричен той.

Адемов призова да се прави разлика между това, което пише в закона, и това, което се говори в публичното пространство.

„Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване казва, че минималната пенсия за стаж и възраст от 25 декември, ще бъде 370 лв. Тази пенсия е политическо решение. Хората, които я получават, нямат осигурителен принос. Максималният размер на пенсията става 1500 лв., тук става въпрос за около 34 000 пенсионери, които ще бъдат ограничени от тавана“, изясни депутатът от ДПС.

Адемов коментира друга важна промяна в Кодекса за социално осигуряване, която дава възможност за всички трудови и произтичащите от труд пенсии, да се увеличат всяка година стаж от 12,5% на 13,5%.

Това ще доведе до средно увеличение на пенсиите с около 64 лв.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътна полиция: Шофирайте с повишено внимание по магистрала "Тракия"
Пътна полиция: Шофирайте с повишено внимание по магистрала "Тракия"
Поледица в Хасково предизвика верижна катастрофа
Поледица в Хасково предизвика верижна катастрофа