НОВИНИ

Главчев пред ООН: Цифровите технологии трябва да се използват за по-сигурно дигитално пространство

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:33, 23.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Утре в Ню Йорк се открива срещата на върха на държавните и правителствените ръководители от страните членки на ООН. Ръководител на българската делегация за 79-тата сесия на организацията ще бъде президентът Румен Радев.

А днес в ООН приключва срещата на върха за бъдещето, на която изказване за преодоляване на цифровото разделение направи служебният премиер Димитър Главчев.

Акцент в изказването на премиера Главчев в диалога за цифровото бъдеще беше насочен към използване на цифровите технологии за насърчаване на устойчивото развитие и създаване на по-сигурно дигитално пространство за всички хора

"Механизмът на ЕС за свързване на Европа е пример как съвместните усилия могат да усъвършенстват критичната цифрова инфраструктура. Наред с това инициативата за 5G коридор България-Гърция-Сърбия демонстрира как подобни партньорства могат да подобрят свързаността и да се справят с цифровите несъответствия", посочи Главчев.

Той акцентира също върху действащия в България Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет, в сътрудничество с швейцарски университети. Това допълнително подчертава нашия ангажимент към технологичните иновации и привлича топ таланти в областта на изкуствения интелект, добави премиерът. Българският министър-председател специално обърна внимание на темите за киберсигурността, цифровата грамотност и защитата на личните данни.

По-късно днес Димитър Главчев заминава за среща с най-голямата българска общност зад граница в Чикаго, а след това ще има среща и със сънародниците ни в Лос Анджелис.

А утре държавните и правителствени лидери от цял свят се събират в Ню Йорк, за да открият срещата на върха на 79-тата сесия на Общото събрание на ООН. Официалната българска делегация ще ръководи държавният глава Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пд спечели мемориалния турнир "Ива Вуйосевич" в Белград
Марица Пд спечели мемориалния турнир "Ива Вуйосевич" в Белград
Пет българки ще започнат от основната схема на тенис турнир за жени от ITF във Варна
Пет българки ще започнат от основната схема на тенис турнир за жени от ITF във Варна