НОВИНИ

Главчев: РСМ следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към ЕС

главчев рсм следва изпълнява поетите ангажименти напредва пътя
bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 28.06.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Премиерът постави темата на вниманието на европейските му колеги в Брюксел във връзка с развитията в Република Северна Македония от последните седмици.

Главчев обърна внимание за сериозните предизвикателства, които се очертават по отношение на европейската перспектива на държавата-кандидат за членство в ЕС. Държавните и правителствени ръководители отново подчертаха значението на добросъседските отношения, необходимостта държавите-кандидатки за членство в ЕС да изпълнят стриктно поетите ангажименти към ЕС и необходимите реформи.

Гръцки медии съобщиха, че премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и външният министър Йоргос Герапетритис също са поставили пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на Република Северна Македония, по-конкретно в частта му за употребата на конституционното име на страната, съобщават гръцките медии.

Служебният премиер отбеляза вчера, че ще постави на вниманието на своите колеги от ЕС въпроса за спазването на постигнатите договорености с Република Северна Македония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха контролата между ЦСКА 1948 и Ботев Пловдив
Отмениха контролата между ЦСКА 1948 и Ботев Пловдив
Челси няма да прави отстъпки за Лукаку, Милан и Наполи ще чакат до последно
Челси няма да прави отстъпки за Лукаку, Милан и Наполи ще чакат до последно