НОВИНИ

Главният прокурор Иван Гешев проведе телефонен разговор с колегата си от Украйна

главният прокурор иван гешев проведе телефонен разговор колегата украйна
bnt avatar logo
от БНТ
14:04, 27.02.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев проведе телефонен разговор с г-жа Ирина Венедиктова, главен прокурор на Украйна, съобщават от прокуратурата.

По време на разговора Иван Гешев е изразил солидарност с колегите си и украинския народ. Главният прокурор е подчертал, че българската държава действа в синхрон със страните членки на Европейския съюз и НАТО.

Като е отбелязал, че суверенитетът и независимостта на Украйна в международно признатите ѝ граници е факт, който трябва да бъде зачитан, Гешев е изразил готовността на българската прокуратура да съдейства по разрешаване на въпроси, възникнали в кризисната ситуация, съобразно принципите на международното право.

Иван Гешев е подчертал готовността на българската прокуратура да подкрепи украинските си колеги, включително като осъществи всички необходими действия от нейна компетентност, свързани с прилагане на санкциите, наложени спрямо руската държава и отделни нейни граждани.

В телефонния разговор, проведен по инициатива на украинската страна, Иван Гешев е потвърдил и изразената при визитата му в Киев в края на 2021 г. подкрепа за украинската прокуратура в мисията им за отстояване на стабилността и справедливостта в държавата в духа на демократичните ценности и върховенство на правото.

Снимка: Работна среща между главния прокурор Иван Гешев и г-жа Ирина Венедиктова, главен прокурор на Украйна в Киев, декември, 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янко Типсаревич: Постоянството е ключово за спорта
Янко Типсаревич: Постоянството е ключово за спорта
МВнР: Продължават усилията за осигуряване на коридор за извеждане на българите от Киев
МВнР: Продължават усилията за осигуряване на коридор за извеждане на българите от Киев