НОВИНИ

Главният секретар на МВР: Има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката

Най-вероятно става въпрос за човешка небрежност, каза Калганджиев

живо брифинг главния секретар мвр обстановката елин пелин
bnt avatar logo
от БНТ
14:37, 26.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Брифинг на главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев за обстановката след взривовете в складове за фойерверки край Елин Пелин.

"Не можем да кажем, че ситуацията е напълно овладяна. Няма горящ огън, има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката. Ще направим просеки в северозападната част на Гара Елин Пелин и в югозападната част на Елин Пелин, това е превантивно. Колеги от специализирания отряд за борба с тероризма констатираха, че не можем да вкараме сили, които да осъществяват допълнителни гасителни дейности на земя", каза Кангалджиев.

Той потвърди, че загиналият е доц. Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия университет и подчерта, че има двама души в неизвестност, за които се смята, че са останали в горящите складове.

"Има потвърждение за две лица, които са останали в изгорелите складове - това е синът на собственика и 60-годишен мъж", каза още Кангалджиев.

Главният секретар на МВР помоли за търпение сред евакуираните над 100 души, които в момента се намират в спортната зала в населеното място, докато органите на реда си свършат работата.

Попитан дали сградата има помещение като бункер той заяви, че има помпена станция, но не може да се каже, че това е бункер за евентуална защита на персонала. Той е в централната част на цялото складово пространство, която е далеч от мястото на първоначалния взрив, посочи Калганджиев.

Главният секретар на МВР заяви, че взривът е възникнал от складово помещение в началната част и има първоначални данни от свидетел. Най-вероятно става въпрос за човешка небрежност, каза Калганджиев и добави, че може би това ще е една от основните версии, по които ще се работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Париж започна разследване на саботажа на железниците
Прокуратурата в Париж започна разследване на саботажа на железниците
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН
Две по-дълги ваканции за учениците предлагат от МОН