НОВИНИ

Гледайте в 21 ч. по БНТ1: "Към света след Желязната завеса" - третият документален филм от поредицата „Махалото на прехода“

гледайте бнт1 света желязната завеса третият документален филм поредицата bdquoмахалото преходаldquo
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 13.07.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

"Към света след Желязната завеса" е третият филм от документалната поредица „Махалото на прехода“ на Българската национална телевизия.

Гледайте проекта на журналиста Георги Милков и режисьора Емил Минков тази вечер от 21.00 ч. по БНТ 1.

Филмът представя детайли за това как България излиза от международната изолация и обръща курса в дипломацията.

„Историята за това как се е случила смяната на курса на българската външна политика започва преди повече от 30 години и трябваше да съберем много парчета от пъзела, за да изглежда картината пълна. Всички тези автентични свидетелства за хора, места и събития те карат накрая да кажеш: Не е било никак лесно, България можеше да има много лоша съдба, но слава богу, че в годините на прехода сме имали всички тези герои, които чак сега, от дистанцията на времето, можем да оценим“, казва Георги Милков.

За присъединяването към НАТО и ЕС и пътя на страната ни дотам, за разпадането на СИВ и Варшавския договор, за ключови визити у нас като посещенията на папа Йоан Павел Втори и Бил Клинтън, за събитията в Либия – пред камерата на БНТ застават Стефан Тафров, Петър Стоянов, Надежда Нейнски, Соломон Паси и Димитър Цанчев.

„Във френското посолство, специално за снимките на филма, сложиха на масата същата покривка с извезани сини цветя, на която е сервирана прословутата закуска на президента Франсоа Митеран с българските интелектуалци през 1989 година“, споделя още Георги Милков, журналист с дългогодишен опит като международен репортер и военен кореспондент.

Изпълнителен продуцент на „Махалото на прехода“ е Весела Смилец, редактори са Весела Смилец и Мария Чернева.

На 6 юли по БНТ 1 беше излъчен вторият документален филм от поредицата – „Цената на парите“ – на Аделина Радева и режисьора Станислав Терзиев, който може да гледате тук.

Седмица по-рано, на 29 юни, своята премиера в ефира на обществената телевизия направи проектът на Надя Обретенова и режисьора Николай Тодоров – „Взривяването на системата“, който може да видите тук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по борба при момичета и момчета тръгват за Европейско първенство
Националният отбор по борба при момичета и момчета тръгват за Европейско първенство
Адриан Андреев отпадна от турнира в Нидерландия
Адриан Андреев отпадна от турнира в Нидерландия