НОВИНИ

Голове, които ще се помнят вечно (ВИДЕО)

Финалът в най-комерсиалния клубен турнир не е за изпускане. Просто защото на теория това е най-важният мач в Европа и коронясва най-силния тим, който с гордост може да се нарече шампион на шампионите.

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
18:54, 01.06.2024
Чете се за: 07:25 мин.
Aнализи
извадиха гарет бейл групата реал
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След няколко часа Стария континент ще притаи дъх и ще отправи поглед към Лондон. Химнът на Шампионската лига ще накара 90 хиляди души на легендарния "Уембли" да изкрещят с цяло гърло "The Champiooons", докато в Мадрид и Дортмунд привържениците на "Реал" и "Борусия" ще се надяват техните любимци да им гарантира още една нощ, за която да разказват след години на деца и внуци.

Финалът в най-комерсиалния клубен турнир не е за изпускане. Просто защото на теория това е най-важният мач в Европа и коронясва най-силния тим, който с гордост може да се нарече шампион на шампионите. Да, испанците са категоричен фаворит, просто защото в последните години успяха да произведат ново клише, гласящо, че това "е техният турнир" и те просто не могат да загубят в него.

Реал Мадрид копнее да спечели турнира за умопомрачителен 15 път в историята си, докато от другата страна застава бойкият отбор на Един Терзич и Марко Ройс, който ще изиграе последната среща за клуба на сърцето си тази вечер. Борусия Дормтунд не е триумфирал в Шампионската лига от 1997 година насам, когато надделя с 3:1 над Ювентус в мач, който осигури на зрителите един от най-красивите моменти изобщо във финални срещи. И това е поводът да ви предложим импровизирана класация за 10-те най-красиви попадения, които са отбелязвани в историята на турнира, откакто той носи това име от началото на 90-те.

И, разбира се - не бъдете безкрайно критични, защото няма скала, по която да се измерва хубостта на един гол. Единственото уточнение за този ранкинг е голът да е отбелязан във финален мач. Да започваме. Пък после посетете страницата на УЕФА или YouTube и се насладете на компилацията.

10. Давид Вия за Барселона срещу Манчестър Юнайтед през 2011 година. Арена на финала отново е Уембли, а испанският стрелец е безкомпромисен към английската отбрана и бележи за 3:1, което е и крайният резултат. Ударът му извън наказателното поле оставя без шансове Едвин ван дер Сар. Удивителна точност.



9. Кристиано Роналдо за Манчестър Юнайтед срещу Челси през 2008 година. Отскачаме до Москва, където "червените дяволи" спечелиха срещу лондончани след дузпи, а в редовното време двубоят приключи при 1:1. И като казах "отскачаме" - тогава знаменитият португалец се извиси и отбеляза с глава по прелестен начин. Атлетизиъм в чиста форма.



8. Лионел Меси за Барселона срещу Манчестър Юнайтед през 2009 година. Година по-късно и другият гигант в световния футбол за последните десетилетия реализира с глава уникален гол. Аржентинецът вкарва рядко по този начин, но попадението му със сигурност ще бъде запомнено най-вече заради позицията на тялото му при удара. Изумителен контрол.



7. Ларс Рикен за Борусия Дортмунд срещу Ювентус през 1997 година. За този мач стана дума по-рано в текста. Рикен влезе от пейката и с първото си докосване до топката няколко секунди по-късно реши финала в полза на германците, успявайки да прехвърли Анжело Перуци. Красота за окото!



6. Стив МакМанаман за Реал Мадрид срещу Валенсия през 2000 година. Англичанинът прати топката във вратата на "прилепите" с предна ножица, която може и да не беше изпълнена по перфектния начин, но със сигурност беше достатъчно ефективна за още една победа на Кралския клуб във финален двубой. Екстравагантно решение!



5. Деян Савичевич за Милан срещу Барселона през 1994 година. Росонерите се забавляват в онази нощ и няма кой да ги спре. Както се казва - каквото и да опитват, то се получава. Черногорецът свършва всичко сам в тази ситуация. Отнема топката около наказателното поле на каталунците и с хирургическа точност прехвърля Субисарета. Произведение на изкуството.



4. Ернан Креспо за Милан срещу Ливърпул през 2005 година. Да, още един финал с участието на Милан, който обаче далеч не е толкова благополучен за феновете на италианците. Знаете - 3:0 до почивката за Милан, но Ливърпул вдига трофея. Третият гол за росонерите е реклама на футболната игра. Невероятен пас на гения Кака през половината игрище, който не е пропиля от аржентинския нападател - елегантен завършващ удар над бъдещия герой в срещата Йежи Дудек. Поезия в действие.



3. Марио Манджукич за Ювентус срещу Реал Мадрид през 2017. Винаги когато е замесена задна ножица, няма как да не използвам епитети като "страхотно, удивително, красиво, невероятно". Хърватинът изпълни ножичен удар, който се превърна гол и накара всички неутрални фенове да пляскат. Аплодисменти за едно величествено попадение!



2. Зинедин Зидан за Реал Мадрид срещу Байер Леверкузен през 2002 година. Няма как играчи на испанския колос да не попадат в тази класация, имайки предвид колко често стига Реал до решаващия мач. През 2002 германският тим с Димитър Бербатов в редиците си е победен най-вече заради извънземното воле на Зизу. И коментаторът на двубоя може само да възкликне: "Фантастично!"



1. Гарет Бейл за Реал Мадрид срещу Ливърпул през 2018 година. Появил се от пейката по-рано в двубоя, Бейл става безусловният герой с двата си гола. И ако единият още кара вратарят Кариус да сънува кошмари, то другият е символ на красотата във футболната игра. Задна ножица от трудна позиция, хванат донякъде и в крачка. Топката влита под гредата. Силни аплодисменти!



Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Aнализи

Топ 24
Най-четени
Зеленски ще участва в конференция за сигурността в Сингапур
Зеленски ще участва в конференция за сигурността в Сингапур
От Сливен е тръгнало разследването срещу българите, източили британската социална система
От Сливен е тръгнало разследването срещу българите, източили британската социална система