НОВИНИ

Голям интерес и подкрепа към срезовото проучване от пловдивчани

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 22.05.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Голям интерес сред пловдивчани към срезовото проучване, което се прави в Пловдив. Преди седмица екипи на РЗИ, съвместно с доброволци от Медицинския университет започнаха да обикалят случайни адреси в града и да приканват гражданите да се включат в изследването, което ще покаже каква част от хората са се срещали с COVID-19.

В срезовото проучване ще участват 1000 човека - 800 случайни граждани и 200 медицински лица, лекари, които работят на първа линия, те също са избрани на случаен принцип в 6 пловдивски болници с COVID отделения.

Мина около седмица от началото на работата на терен. В началото имаше известно притеснение сред екипите, които щяха да правят това изследване.

Дани Каназирева - областен управител на област Пловдив: Организацията е изключително тежка. Точките, които са заложени в проучването, са 500 на брой на абсолютно случаен принцип. Бяха сформирани 9 екипа както от РЗИ, така и стажант лекари доброволци от Медицинския университет. Не са спирали работа 4 пълни дни или 5 от началото. Към настоящия момент са обходени 266 точки, съгласие имаме от 168 домакинства - като проценти 63,2%. Имаме райони, в които подкрепата е над 70%.

Обходени са 5 района. Предстои обхождане на още точки.

Вижте още във видеото.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботьо Ботев: Поръчковите убийства са айсбергът на криминалната престъпност
Ботьо Ботев: Поръчковите убийства са айсбергът на криминалната престъпност
Данаил Кирилов: Не сме обект на мониторинг
Данаил Кирилов: Не сме обект на мониторинг