НОВИНИ

Горещо лято за жилищното кредитиране, ще прегрее ли пазарът?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:46, 07.07.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9% има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

Търсенето остава основен фактор за ускорението на жилищния пазар. София, Варна и Бургас са лидерите по брой сделки. Средният ръст за страната е 10%.

"Ние очаквахме да се забави този ръст, но има съответните фактори, които движат пазара нагоре и цените. Те са: налично жилищно кредитиране, много добри лихвени нива и ограниченото предлагане на имоти, каквото има от две-три години насам защото няма достатъчно предлагане за наличното търсене. Растежът на цените остава траен и по-значителен", каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Растящият брой сделки води и до рекорди в кредитирането. През май ипотечните кредити отбелязаха малко свиване на обема спрямо април, но тенденцията за ръст се запазва. Увеличенията на годишна база се виждат и при потребителските кредити, които в някои случаи се използват и за дофинансиране на сделката или за обзавеждане на жилището.

"Сега 30% е абсолютен рекорд, което говори, че интересът към жилищното кредитиране и цялото ипотечно кредитиране не е стихнало", посочи Иван Стойков, финансов консултант.

"Обемите от сделки по данни на агенцията по вписванията и за първо и за второто тримесечие се увеличават спрямо м.г. До момента годината се оформя като по-добра от миналата година", каза Полина Стойкова, изпълнитлен директор на агенция за недвижими имоти.

Въпреки ускорението, експертите обясняват, че все още не е достигнат върхът, след който да има забавяне, а банковата система остава стабилна.

"БНБ казва, че ситуацията е под контрол. Няма някакви сериозни рискове, но повдига вниманието към банките, защото тези ръстове могат да станат опасни", успокои Иван Стойков, финансов консултант.

Допълнителен ръст в търсенето на имоти може да има при точна дата за членство в еврозоната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландките извоюваха златото от ЕП по плажен хандбал за юноши и девойки във Варна
Нидерландките извоюваха златото от ЕП по плажен хандбал за юноши и девойки във Варна
Няма условия за формиране на проевропейско и антикорупционно правителство, заявиха от ПП
Няма условия за формиране на проевропейско и антикорупционно правителство, заявиха от ПП