НОВИНИ

Горски пожар над село Осеново, община Банско

горски пожар гори село осеново община банско
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
22:08, 30.01.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Локализиран е пожарът, който бушува този следобед в Рила над село Осеново, община Банско. Десетки огнеборци се включиха в гасенето.

През цялата нощ дежурни екипи ще останат за наблюдение, тъй като има много тлеещи дънери, заявиха от областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Пожарът е възникнал в късния следобед, като най- вероятната причина е непредпазливост при боравене с огън. Гората в района е предимно с насаждения от черен бор с високо съдържание на смола.

Към 19 часа периметърът на пожара е ограничен и няма пряка опасност той да се разрасне и да застраши хората в близкото село, каза областният директор на Пожарната служба в Благоевград Георги Пармаков, който ръководи действията по гасенето.

"Горски пожар. Между 50 и 100 декара борова гора. Една част има малко върхов, в по-голямата си част е низов. Локализиран е пожарът", обясни Пармаков.

В потушаването на пожара с високопроходима техника са се включили и служители на горските стопанства от района, рейнджъри от Национален парк "Пирин", както и доброволци от местното население.

В късните часове активните действия по погасяване са преустановени заради намалената видимост.

Дежурни групи ще останат за наблюдение по целия периметър, тъй като във вътрешността на района има много тлеещи смолисти дънери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха Грийнууд, Манчестър Юнайтед го отстрани от отбора
Арестуваха Грийнууд, Манчестър Юнайтед го отстрани от отбора
Протести срещу ковид ограниченията в Брюксел
Протести срещу ковид ограниченията в Брюксел