НОВИНИ

Готови ли са училищата да посрещнат най-малките ученици?

bnt avatar logo
от БНТ
08:25, 08.11.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Готови ли са училищата за масово тестване и кога ще отворят врати за най-малките?

Това коментираха в "Денят започва" директорите на столичните 37-о СУ "Райна Княгиня" Цветомира Георгиева и на 56-о СУ "Проф. Константин Иречек" - д-р Евгений Балтаков.

И двамата бяха единодушни, че училищата могат да се справят с масовото тестване и имат възможност да посрещнат най-малките още тази седмица. Нагласата на повечето родители на деца от двете училища е в полза на присъственото обучение и тестването на учениците.

Според директора на 56-о СУ Евгени Балтаков обаче тестването е по-добре да става вкъщи, а не в клас, за да се избегне тревожността на децата в случай на положителен резултат за COVID-19.

Цветомира Георгиева, директор на 37-о СУ, е на противоположното мнение. Според нея не може да се разчита, че тестът ще бъде направен коректно в домашни условия заради разпространените нагласи срещу коронавируса и противоепидемичните мерки.

Затова в 37-о училище в тестването ще се включат и психологът и ресурсните учители, които да се отзоват в случай на нежелани емоционални реакции при децата при евентуално наличие на положителен резултат.

Как ще се разпределят щадящите тестове за училищата в София?

Тази сутрин родители от град Раковски събираха подписи срещу масовото тестване на децата в училище. От днес учениците в града минават на дистанционно обучение заради повишена заболеваемост. Родителите настояват децата им да учат присъствено без да се тестват на входа.

Родители в гр. Раковски правят подписка срещу тестването на учениците в клас

Училищните директори коментираха, че родителите, които са против тестването, имат право да задържат децата си на дистанционно обучение и да не ги пускат в клас.

Още по темата вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завишени нива на фини прахови частици са отчетени в София днес
Завишени нива на фини прахови частици са отчетени в София днес
Как ще се разпределят щадящите тестове за училищата в София?
Как ще се разпределят щадящите тестове за училищата в София?