НОВИНИ

Доц. Гломб: Вероятно ще трябва да се реимунизираме срещу ковид всяка година

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 08.11.2021
7343
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

За новите варианти на вируса и защитата от него - в студиото на "Денят започва" темите коментира вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя заяви, че в Европа тестването на учениците е в ход. Учениците над 12 години в голямата си част са ваксинирани, независимо от това са тествани два пъти седмично. Доктрината "тестиране, за да останем в училище" в повечето западни страни е приета, обясни доц. Гломб.

"Всяка ваксина иска няколко дози. Вирусът е изменчив, по принцип коронавирусите имат нетраен имунитет. Той ще бъде такъв и при ваксинираните, затова трябва непрекъснато да се подклажда и да се държи буден с ваксина", заяви тя.

По думите ѝ вероятно ще трябва да се ваксинираме срещу коронавирус може би на година, но ако голяма част от населението е имунизирана, циркулацията на заразата ще се озапти.

Малките деца трябва да бъдат подпомогнати в тестването и това ще стане с учител и родител. Доц. Гломб заяви, че в тестването няма нищо вредно, а от Центъра по заразни и паразитни болести предлагат доброволческа помощ за училищата в първите дни.

"По въпроса за антителата ще изкажа своето лично мнение от гледната точка на вирусолог. Според мен към момента няма тест, който да каже, че тези антитела са неутрализиращи и индивидът, който ги притежава, съответно е в по-малък риск да се зарази или да предаде инфекцията. Затова и нито една държава още не ги е приела като меродавни", каза вирусологът.

Най-доминиращият вариант на вируса у нас е делта, но не това трябва да ни притеснява, а броят новозаразени, обясни още доц. Гломб. Тя категорично заяви, че в страната вече няма грипна епидемия.

"Аз не мога да разбера защо хората се притесняват от ваксините, при положение, че вече няколко милиарда дози са направени, наблюдаваме какви са резултатите от ваксината в продължение на година и половина. Описват се нежеланите реакции и те са една на няколкостотин хиляди, което е нищожно в сравнение с пораженията от боледуването", каза доц. Гломб.

Тя обясни, че ваксинираният човек може да се зарази, но ще прекара болестта в пъти по-кратко отколкото неваксинирания. Според нея е егоистично да се спасяваме поединично, а ваксинирането спасява животи и позволява всички дейности да вървят в ход.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианският посланик у нас: Да се ваксинираме, но и да спазваме мерките
Италианският посланик у нас: Да се ваксинираме, но и да спазваме мерките
Надпревара по брейк се проведе в Гданск
Надпревара по брейк се проведе в Гданск