НОВИНИ

Гръцкият министър Панайотис Митаракис се срещна с министър Терзийски

гръцкият министър панайотис митаракис срещна министър терзийски
bnt avatar logo
от БНТ
14:21, 20.02.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Политика
Слушай новината

Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис беше на работно посещение в България по покана на министър Христо Терзийски.

Двамата се договориха да продължи тясното сътрудничество по ключови въпроси от дневния ред на ЕС.

По покана на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски на работно посещение в България бе министърът за миграцията и убежището на Гърция Панайотис Митаракис. По време на разговори двамата министри подчертаха стратегическия характер на отношенията между България и Гърция и отличното двустранно сътрудничество в областта на вътрешните работи. Заявиха готовност да продължи редовният диалог на политическо и експертно равнище.

Двете държави си сътрудничат както по двустранна линия, така и в защита на общи приоритети в рамките на ЕС. Общо предизвикателство е овладяването на динамичната миграционна обстановка, тъй като и двете държави са на първа линия на миграционния натиск.

Министрите взаимно се информираха за актуалната миграционна ситуация, срещаните предизвикателства и предприеманите мерки. Обединиха се около важността на охраната на външната граница на ЕС и недопускане на нелегална миграция. Посочиха важното значение на работата със страните на произход и транзит и подобряване на процедурите по връщане. Подчертаха значението на доброто сътрудничество между ЕС и Турция в областта на миграцията.

Двамата министри обсъдиха и напредъка на дискусиите по новия Пакт за миграция и убежище. Като държави на първа линия, България и Гърция имат много близки позиции за необходимостта от постигане на правилен баланс между отговорност и солидарност и недопускане натоварването на държавите на външна граница с допълнителни, непропорционални тежести. В този контекст двамата се договориха да продължи тясното сътрудничество по ключови въпроси от дневния ред на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът в „Арена Бургас“: Бургазлии ще се гордеят с тази зала
Премиерът в „Арена Бургас“: Бургазлии ще се гордеят с тази зала
Къде може да се ваксинирате (ОБНОВЯВА СЕ)
Къде може да се ваксинирате (ОБНОВЯВА СЕ)