НОВИНИ

Гръцкият военен министър: Готови сме на военни действия срещу Анкара

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
13:00, 05.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

Гръцкият министър на отбраната предупреди Турция, че Атина е готова за военни действия. Причината е конфликтът между двете страни за това кой и къде има право да проучва и добива нефт в Егейско море.

В интервю за телевизия Стар, министър Никос Панайотопулос
обяви, че страната му може да се защити от цитирам "агресивното" поведение на Турция, като използва дипломация или сила.

Гръцкият външен министър пък коментира, че Турция се опитва да си присвои суверенни права на Гърция, след като Анкара публикува в "Държавен вестник" лиценз за добив и проучване на петролни и газови находища от турска нефтена компания близо до гръцки острови.

Гърция е готова на всички варианти, включително и на военни действия спрямо Турция, защото смята поведението на Анкара в последно време за "доста агресивно". Предупреждението отправи гръцкият министър на националната отбрана Никос Панайотопулос.

В интервю за телевизия Стар, министърът обяви, че Гърция може да се защити като използва дипломатически средства или с военна сила. На уточняващ въпрос готова ли е Атина на военно решение на конфликта, министърът отговаря " Точно така".

Причината за напрежението е публикувано заявление в турския "Държавен вестник" за лиценз за добив и проучване на петролни и газови находища от турска нефтена компания близо до гръцки острови.

В понеделник, гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че Турция се опитва да си присвои суверенни права на Гърция и нарече издаването на лиценза провокаци

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват 50-годишна от Сливен, изчезнала с двете си деца
Издирват 50-годишна от Сливен, изчезнала с двете си деца
Имате ли фиш за нарушения на пътя? Проверете в ССЕВ
Имате ли фиш за нарушения на пътя? Проверете в ССЕВ