НОВИНИ

Градини отказват прием на деца от Великобритания заради непоставени ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 04.10.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Българи, които се завръщат у нас от Великобритания, сезираха омбудсмана, че не приемат децата им в общинските детски градини заради непоставени ваксини. Във Великобритания имунизацията на деца не е задължителна, а избор на родителите.

Заради ковид и Брекзит многодетното семейство на Елена Христозова е решило да напусне Лондон и да се завърне да живее в родния Пловдив.

Когато тръгнах да записвам децата ми в детско заведение детска градина се оказа, че няма да ги приемат, защото нямат задължителните ваксини за България. А те трябва да се срещат с деца, да се виждат с техните връстници и да общуват, да учат майчиния си език.

Притеснена Елена пише сигнал до омбудсмана на Пловдив.

Смятам, че въпросът не е само частен, а може би ще стане по-глобален, тъй като идват много родители и се завръщат в България и от Великобритания вероятно и от други държави, където има друг имунизационен режим и тогава ще се сблъскаме с един такъв тотален проблем, казва Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив.

За да се намери най-бързото решение, общественият защитник е поискал становище от министъра на здравеопазването и на образованието. Междувременно деца без задължителните имунизации често опитват да се запишат в частните детски градини.

Много родители са се обаждали, признавам и се учудват, че не можем да приемем дете, което няма имунизации. Казват: Но нали сте частни?! Защо? Ами точно затова, защото спазваме всички разпоредби и сме много проверявани, казва Любена Денизова, управител на частна детска градина.

Според специалистите поставянето на липсващите ваксини при децата не отнема дълго време.

В зависимост от типа ваксини да кажем един месец би бил разумен период, тъй като при някои ваксини трябва да имаме един месец интервал между дозите между поставянето на един тип ваксина и друг, обяснява д-р Христиана Бацелова, епидемиолог.

Личните лекари могат да предложат различни схеми за комбиниране на имунизациите в зависимост от възрастта на детето. Повечето от ваксините задължителни у нас могат да се поставят и в един и същи ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търси се добър стопанин на банята в Банкя
Търси се добър стопанин на банята в Банкя
Таксиметровият синдикат поиска оставката на Бойко Рановски
Таксиметровият синдикат поиска оставката на Бойко Рановски