НОВИНИ

"Гранична полиция" да получи по-лесен достъп до употребата на СРС, предлага правителството

​директорът гранична полиция мерките тировете капитан андреево дават резултат
bnt avatar logo
от БНТ
13:53, 11.01.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон за допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства.

Със законопроекта се предлага като субекти, които имат право да искат използване на специални разузнавателни средства, наред с Главна дирекция „Гранична полиция“ да се добавят и регионалните дирекции „Гранична полиция“.

Предложеното допълнение се мотивира с обстоятелството, че седемте регионални дирекции „Гранична полиция” отговарят за съответната гранична зона, в това число въздушната граница.

Отдалечеността на повечето регионални дирекции „Гранична полиция“ необосновано увеличава необходимото време и ресурси (финансови и човешки), свързани с искането за използване на специални разузнавателни средства, посочват от правителствения пресцентър.

В заключителна разпоредба от законопроекта се предлага още ГД "Гранична полиция" да се добави като структура на МВР с право на достъп до електронната информационна система на Българска народна банка (БНБ).

Осъществяването на тези дейности цели предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране на престъпления, както и тяхното разследване, чрез събиране на достатъчно доказателства с годни доказателствени средства. Неизменна част от мероприятията за пълно и всестранно документиране на престъпленията е именно събирането на данни от всякакво естество, в това число и финансова информация, които в определен момент да послужат за целите на доказването.

Липсата на достъп до електронната информационна система на БНБ по чл. 56а, ал. 1 от ЗКИ води до невъзможност да се ползват наличните в нея данни, а това се отразява негативно върху пълнотата и всестранността на извършваните от ГДГП оперативно-издирвателни мероприятия, посочват от МС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Класифицирани документи са открити в бивш офис на Джо Байдън
Класифицирани документи са открити в бивш офис на Джо Байдън
Становище на УМБАЛ Бургас за случая с дете, получило отказ за прием от три болници
Становище на УМБАЛ Бургас за случая с дете, получило отказ за прием от три болници