НОВИНИ

Григор Димитров откри сезона на клей с чист успех

Българинът, №9 в схемата, се наложи със 7:5, 6:2 над Валентин Вашро (Монако) след час и половина игра.

Станко Димов
от Станко Димов
13:15, 08.04.2024
Чете се за: 06:47 мин.
Спорт
григор димитров откри сезона клей чист успех
Слушай новината

Григор Димитров започна участието си на Мастърс 1000 турнира на клей в Монте Карло с чиста победа. Българинът, №9 в схемата, се наложи със 7:5, 6:2 над участващия с "уайлд кард" Валентин Вашро (Монако) след час и половина игра.

За Димитров това беше 21 успех от началото на сезона, като по този показател единствено Яник Синер има повече победи – 22. Във втория кръг Григор Димитров, двукратен полуфиналист в Монте Карло, ще срещне спечелилия двубоя Миомир Кецманович (Сърбия) – Матео Беретини (Италия), които ще играят във вторник.

Българинът допусна пробив още в първия гейм в мача срещу Вашро, но успя веднага да отговори с рибрейк за 1:1. Димитров изпусна един сетбол при 5:4 и сервис за Вашро, но при 6:5 направи пробив и спечели първата част. Димитров проби за 3:1 във втория сет, а след това направи още един пробив за 6:2.

Ето как се разви двубоят гейм по гейм:

Първи сет:

0:1 Изключително странен откриващ гейм на срещата. Димитров започна със сервис, спечели първите две точки и поведе с 30:0. Последваха обаче четири последователни точки, последната от които с беткхенд ретур по правата, които осигуриха пробив и преднина на Вашро.

1:1 Пробивът е върнат веднага. Григор започна концентрирано гейма и поведе с 40:15, Вашро успя да спаси единия брейк бол, но при втория прати топката в мрежата и резултатът е изравнен.

2:1 Втори пореден гейм на сметката на Димитров и нещата тръгват по план. Българинът нямаше особени проблеми да вземе подаването си и да поведе в резултата за първа път. Предстои първа почивка, след която на сервис застава представителят на домакините.

2:2 Без проблеми за Вашро, който взе подаването си на 15 и изравни резултата в сета.

3:2 За първи път от началото на двубоя гледахме гейм на 0. Той е на сметката на Димитров.

3:3 Точно 23 минути игра изминаха от началото на двубоя, а резултатът е равен – по три гейма. След като Григор Димитров взе подаването си на 0, същото стори и Вашро. Предстои последен гейм с първия комплект топки.

4:3 Новата пауза в срещата идва при преднина за Димитров, който успя да вземе подаването си на 30. След подновяването на играта Вашро ще сервира и няма право на грешка, ако иска да запази шансовете си в сета.

4:4 Без абсолютно никакво напрежение, Вашро успя да вземе подаването си на 0 и изравни резултата в сета. Този път без почивка, на сервис застава Григор Димитров.

5:4 Бърз гейм за Димитров, който след паузата ще посреща. От своя страна Вашро ще сервира за оставането си в сета.

5:5 Вашро отрази сетбол и успя да стигне до ново равенство. Григор Димитров ще сервира за последен път в сета, след това тази чест ще има и представителят на домакините. До момента се получава неочаквано равностоен двубой на централния корт в Монте Карло.

6:5 Григор Димитров спечели последното си подаване в сета и си осигури минимум тайбрек. След паузата Вашро ще сервира за оставане в първата част.

7:5 Гейм и първи сет за Григор Димитров. Точно 56 минути продължи откриващия сет на срещата, който се оказа малко очаквано равностоен. Току преди тайбрека обаче Димитров успя да нанесе ключов пробив, който му донесе преднина в резултата, както и предимството да сервира първи през втората част.



Втори сет:

1:0 Гейм на 0 за Григор Димитров в началото на втората част.

1:1 Без драми за Вашро, който успява с гейм на 15 да изравни резултата във втората част на двубоя.

2:1 Първата почивка във втория сет идва при преднина 2:1 гейма за Григор Димитров. След пробива в откриващия гейм на двубоя, Димитров не е имал проблем при свое подаване.

3:1 Първият пробив във втория сет е факт. Той е дело на Григор Димитров, който повежда с 3:1 гейма и направи огромна крачка към място във втория кръг в турнира.

4:1 Григор Димитров успява да затвърди пробива и се доближава само на два гейма от място във втория кръг в Монте Карло.

4:2 Вашро спира серията на Димитров, но геймът ще се запомни с изумителна къса топка от ракетата на българина, с която той си заслужи аплодисментите на публиката.

5:2 Григор Димитров спечели подаването си на 0 и вече е само на 4 точки от място във втория кръг. След паузата на сервис застава Вашро.

6:2 Край на мача! Григор Димитров направи втори пробив в сета и се поздрави с 21 победа от началото на годината. Само Яник Синер има повече победи (22) през сезона.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Районният съд оправда Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
Районният съд оправда Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
Румен Радев и Оливер Вархеи обсъдиха перспективите пред разширяването на ЕС
Румен Радев и Оливер Вархеи обсъдиха перспективите пред разширяването на ЕС