НОВИНИ

Григор Димитров се класира за първи път в кариерата си за четвъртфиналите на Ролан Гарос

Най-добрият български тенисист преодоля един от любимите си съперници Хуберт Хуркач със 7:6(5), 6:4, 7:6(3).

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
22:25, 02.06.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Спорт
григор димитров класира първи път кариерата четвъртфиналите ролан гарос
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Григор Димитров се класира за първи път в кариерата си за четвъртфиналите на Ролан Гарос. Най-добрият български тенисист преодоля световния номер 8 Хуберт Хуркач със 7:6(5), 6:4, 7:6(3) за два часа и 51 минути на корт "Сюзан Ленглен". Хасковлията вече има шест победи в също толкова срещи срещу поляка.

Българинът показа колеблива игра на сервис в началото, като в третия гейм допусна Хуркач да стигне до две точки за пробив, но въпреки това успя да удържи на съпротивата на почти двуметровия тенисист. В последствие Димитров навлезе в ритъм и заедно с поляка си размениха категорично подаванията. При 5:5 проблемите със сервиса на най-добрия български тенисист се завърнаха и той трябваше да обърне гейма от 40:0, с което световният номер 10 успя да се справи. Последва тайбрек, в който Григор загуби първите две точки, но веднага след това се възстанови, направи минипробив при 3-3 и след това затвори сета на 5.

И двамата тенисисти се добраха до шансове да спечелят подаването на другия, в началото на втората част, като Димитров имаше два, а Хуркач един, но все пак пробивът така и не дойде. При 3:3 българинът се възползва от рухването на световния номер 8 и направи първия пробив в мача, при това на нула. Докрая на сета най-добрият български тенисист не даде шанс на поляка да намали изоставането си и така затвори частта с 6:4.

Хуркач очевидно не бе в най-добра физическа и психическа форма по многото гримаси, които той показа, от което Григор се възползва и проби още в третия гейм на третия сет. Въпреки това полякът видя момента слабост в играта на световния номер 10 при 3:2 и успя да върне пробива. При 4:4 най-добрият български тенисист стигна до скрит мач бол, но след това двамата изиграха вероятната точка на турнира, при която двамата си размениха няколко майсторски удара, Димитров направи плонж, но все пак Хуркач надделя в разиграването, а това му даде сили и да затвори гейма си.

Последва още един тайбрек, в който световният номер 10 събра преднина от 4-0, която не изпусна, печелейки на 3 и осигурявайки си първо класиране за четвъртфиналите на Ролан Гарос.

"Много е трудно да играеш срещу толкова добър приятел. Познаваме се вече от няколко години. Тренираме заедно често и сме имали доста моменти помежду ни. Очаквах, че ще бъде труден мач, но знаех, че трябва много да се боря. Винаги съм искал да стигна до втората седмица на Ролан Гарос, тъй като това бе единствения турнир от Големия шлем, където имах чувството, че нещо не ми достига. Но днес, 15 години по-късно, го направих и съм много щастлив от този факт", сподели най-добрият български тенисист в интервюто на корта след мача.

Григор Димитров ще очаква победителя от двубоя между Яник Синер, който преследва първата позиция в световната ранглиста на ATP и представителя на домакините Корентен Муте.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арманд Дуплантис продължава с доминацията си в овчарския скок в Диамантената лига в Стокхолм
Арманд Дуплантис продължава с доминацията си в овчарския скок в Диамантената лига в Стокхолм
Андриян Вълканов е шампион в категория до 97 кг на турнир по борба за юноши и девойки в Румъния
Андриян Вълканов е шампион в категория до 97 кг на турнир по борба за юноши и девойки в Румъния