НОВИНИ

Григор Димитров спечели доиграването срещу Миомир Кецманович и се готви за втория си мач за деня

По-късно днес хасковлията ще излезе на корта срещу Холгер Руне или Сумит Нагал

григор димитров откри сезона клей чист успех
bnt avatar logo
от БНТ
14:09, 11.04.2024
Чете се за: 07:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Григор Димитров победи Миомир Кецманович с 6:4, 6:3 в двубой от втория кръг на Мастърс 1000 турнира в Монте Карло.

Срещата започна в сряда следобед, като при резултат 6:4, 2:1 в полза на Димитров беше прекъсната заради дъжд.

Българинът допусна пробив на нула и изостана в първия сет с 1:2 гейма, но стигна до обрат. Във втора част равенството се задържа до 3:3 гейма, след което 32-годишният тенисист бе по-добрия на корта и заслужено стигна до успеха след час и 28 минути игра.

Хасковлията постигна 22-и успех за годината.Той вече си осигури 80 хиляди евро от наградния фонд на турнира и 90 точки за световната ранглиста. Преди този сблъсък Гришо и Кецманович се бяха срещали само веднъж - през 2021 година на твърдите кортове в Акапулко, Мексико, където българинът печели убедително с 6:4, 6:2.

Във фазата на осминафиналите го очаква дуел срещу някой измежду поставения под №7 Холгер Руне и индиеца Сумит Нагал. Техният мач също бе прекъснат при резултат 6:3, 2:1 в полза на датчанина.

Припомняме ви, че в първия си двубой в Монте Карло преди два дни Григор надигра в два сета представителя на домакините Валентин Вашро - 7:5, 6:2. В същото време пък вчера Миомир Кецманович се справи с шампиона от Маракеш през миналата седмица и бивш №6 в света Матео Беретини с 6:3, 6:1.

Коментар на живо:

ПЪРВИ СЕТ:

1:0 Григор Димитров започна срещата със сервис-гейм на 15 и открива резултата. Българинът загуби само едно разиграване, при което допусна предизвикана грешка от форхенд.

1:1 Труден гейм за Кецманович, който той все пак успя да вземе. Григор Димитров започна силно и поведе с 30:0 и след това 40:15. Сърбинът отрази двете последователни точки за пробив, а малко след това Димитров стигна до трети брейк-бол, при който можеше да атакува втория сервис на Кецманович. Сърбинът обаче отново се справи и в крайна сметка спечели гейма си.

1:2 Първи пробив в мача, който е дело на Кецманович. Сърбинът взе подаването на Димитров на 0, но и Григор "помогна" с две двойни грешки. Предстои първа пауза в мача, след която Кецманович ще сервира за затвърждаване на преднината.

1:3 Втори пореден гейм на 0 на сметката на Кецманович. Сърбинът е в серия от 11 последователни точки на сметката си - серия, която започна още във втория гейм.

2:3 Григор Димитров обърна гейма от 15:30, като отново беше допуснал двойна грешка. Българинът спира серията на Кецманович и отново се доближава само на гейм от сърбина.

3:3 Григор Димитров започна гейма със страхотен минаваш удар от форхенд, а впоследствие стигна и до преднина 40:15, която му осигури нови две точки за връщане на пробива. След хитра игра обаче Кецманович успя да стигне до равенство. След бекхенд върху линията Димитров получи трети шанс за пробив, който реализира след зрелищна атака към мрежата.

4:3 Началният удар най-накрая дойде на помощ на Григор Димитров и му осигури няколко бързи точки от сервис, с което и гейм на 0 преди поредната пауза в сета. Димитров отново е напред в резултата.

4:4 Кецманович беше поставен в неприятната ситуация да е на две точки от още един загубен сет, след като изоставаше с 0:30. Сърбинът обаче успя да се стабилизира и да прекъсне серията на Димитров, изравнявайки резултата – по 4 гейма след 34 минути игра.

5:4 След две изумителни топки по линиите, Кецманович поведе с 30:0. Димитров обаче обърна развоя на гейма и взе подаването, като по този начин принуждава Кецманович да сервира за оставане в сета след паузата.

6:4 Григор Димитров направи нов пробив и спечели първия сет след 45 минути игра. Българинът стигна до преднина 40:15, а в ключовия момент Кецманович допусна двойна грешка и загуби подаването си, с което и сета. Нещо повече – Димитров получава предимството да сервира първи през втората час.

ВТОРИ СЕТ:

Над Монако отново заваля и на този етап не е ясно дали мачът ще продължи или временно ще бъде прекъснат. Тенисистите са на корта, съдиите проверяват състоянието на линиите. В крайна сметка, след 3-4 минути колебание, срещата продължава.

1:0 Вторият сет започва с бърз сервис-гейм на 15 на сметката на Димитров, който увеличава серията си. След смяна на полетата на сервис застава Кецманович.

1:1 Кецманович взе подаването си и спира серията от три последователни гейма на сметката на Димитров. Резултатът във втората част е изравнен – по гейм за двамата.

2:1 Гейм на 30 за Григор Димитров. Предстои първа пауза в сета, след която ще сервира Кецманович.

Мачът бе временно прекъснат заради дъжд.

2:2 След подновяването на играта Димитров демонстрира добра игра и стигна до брейкпойнт, но Кецманович успя да спечели сервис-гейма си.

3:2 Сърбинът се затрудняваше да връща сервида на Гришо и хасковлията спечели гейм на нула.

3:3 24-годишният тенисист загуби първото разиграване, но след това бе безгрешен до края.

4:3 Гришо продължи да поставя под напрежение съперника, като печели подаванията си.

5:3 Сърбинът не издържа на напрежението и допусна пробив. Димитров сервира за мача.

6:3 С първия си мачбол Димитров сложи точка на спора.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото за ареста на шефката на Агенция "Митници" и Стефан Димитров
Отложиха делото за ареста на шефката на Агенция "Митници" и Стефан Димитров
Димитър Главчев: Правителството организира, но не участва в изборите
Димитър Главчев: Правителството организира, но не участва в изборите