НОВИНИ

Григор Димитров спря лошата серия срещу Зверев и ще спори за титлата на Мастърса в Маями

Победата гарантира на най-добрия български тенисист и завръщане в топ 10 на световната ранглиста за пръв от месец ноември 2018 година насам

Борил Гочев
от Борил Гочев
03:50, 30.03.2024
Чете се за: 05:15 мин.
Спорт
григор димитров спря лошата серия зверев играе титлата мастърса маями
Снимка: БТА
Слушай новината

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за големия финал на турнира от сериите АТР Мастърс 1000 в Маями, след като в полуфиналите елиминира Александър Зверев след успех с 6:4, 6:7(4), 6:4.

С тази победа първата ни ракета прекъсна серията си от седем последователни поражения срещу германеца, съумявайки да го надиграе едва за втори път в кариерата си и първи от месец октомври насам.

В допълнение успехът осигури на Григор и триумфално завръщане сред първите 10 в световната ранглиста, където за последно българинът беше през ноември 2018 година. От следващата седмица 32-годишният роден тенисист ще се изкачи поне до 9-ата позиция в подреждането, а при триумф и във финала ще прогресира до №7.

Двубоят стартира равностойно, като в откриващите минути и двамата тенисисти сервираха отлично, което им позволяваше бързо да печелят подаванията си. Първото по-сериозно препятствие пред Григор дойде в петия гейм, когато той трябваше да отразява точка за пробив, но се справи безпогрешно. В следващите минути отново преминаха под контрола на сервиращите, за да се стигне до десетия гейм. Зверев се опитваше да стигне до 5:5 и всичко за него тръгна по план, повеждайки 30:0, но страхотно воле на Димитров му помогна да се закачи в гейма. Последваха три последователни неточности от ракетата на германеца, които от своя страна позволиха на нашето момче да реализира брейк и да приключи първия сет при 6:4 в своя полза.

Втората част отново премина под знака на доминацията на сервиращите, като този път възможностите за пробив напълно отсъстваха и така закономерно се стигна до тайбрек. За съжаление, решителният гейм се разви крайно неблагоприятно за Гришо, който допусна да изостане с 1-4 точки и до края Зверев не изпусна инициативата, за да изравни резултата в двубоя след 7:6(4).

Последният трети сет започна трудно за българина, който в четвъртия гейм беше изправен пред точка за пробив. Григор обаче се измъкна от ситуацията, стигна до 2:2, а след това дочака своя миг в седмата част, когато заигра по-агресивно и съумя да си осигури два брейкбола. Още при първия най-добрият ни тенисист тръгна смело напред, а след контакт на топката с мрежата беше принуден да покаже своя невероятен рефлекс, пласирайки впечатляващо воле за аванс от 4:3. Димитров затвърди брейка за 5:3, а в десетия гейм получи възможност да сервира за победата и стигна до нея с убедителен гейм на 0, класирайки се за финала в Маями.

В спора за трофея Григор Димитров ще се изправи срещу италианеца Яник Синер, който в първия полуфинал детронира действащия шампион в турнира Даниил Медведев след категорична победа - 6:1, 6:2.

За първата ни ракета това ще бъде общо трети финал в надпревара от сериите Мастърс, като при първия от тях той триумфира в Синсинати през 2017 година, но в края на 2023 г. отстъпи на Новак Джокович в битката за трофея в Париж. Освен това българинът за трети път ще се бори за титла през настоящата 2024 година, след като вече вдигна тази в Бризбейн в началото на годината, а през февруари отстъпи на французина Юго Умбер в решителния двубой в Марсилия.

Историята помни още три случая до този момент, в който Димитров се е изправял срещу Синер, а дотук действащият шампион на Australian Open води с 2-1 успеха. Любопитната подробност е, че двамата се срещнаха във Флорида и преди година, но тогава мачът помежду им бе в третия кръг и бе спечелен от италианеца в два сета.

Ако в събота вечер обаче Григор успее да вземе своя реванш, то българинът ще спечели своята 10-а титла в кариерата си на ниво АТР.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още по-топло днес, захлаждане само по Черноморието
Още по-топло днес, захлаждане само по Черноморието
Папата отмени в последния момент участието си в Кръстния път
Папата отмени в последния момент участието си в Кръстния път