НОВИНИ

Хакерска атака към правителствени сайтове

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:12, 15.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
хакери откраднаха 533 милиона лични данни фейсбук
Слушай новината

Днес е имало хакерска атака към сайтове на правителството, научи "По света и у нас". Според наши източници атаката е овладяна бързо. Групата, атакувала сайтовете, се представя като руските хакери KILLNET.

Малко по-късно от президентската администрация разпространиха съобщение, в което потвърдиха за такава атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта. Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката.

В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него, се казва в съобщението.

"По света и у нас" научи, че екипите по киберсигурност са готови да реагират при нови атаки. Наша проверка установи, че към този момент всички институционални сайтове работят нормално.

Според наши източници атаката е била от типа DDoS, т.е. в рамките на кратък период от време (около секунда) се генерират милиони заявки за достъп до определен сайт.

На подобна атака сайтове у нас са били подлагани и преди години и те имат защита срещу такива атаки.

От Софийска градска прокуратура се самосезира по публикациите за хакерски атаки срещу български сайтове.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР, като след приключването ѝ материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлана Каменова открива българското участие в Будва
Светлана Каменова открива българското участие в Будва
Облачността ще намалява
Облачността ще намалява