НОВИНИ

HALLO, FREUNDE!

байерн мюнхен защити титлата германия уникална драма последния кръг бундеслигата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 08.08.2023
Чете се за: 06:22 мин.
Спорт
Слушай новината

В текста си за превюто за испанското първенство вчера, употребих думата "статукво" във връзка с това, че трудно някой може да дръзне дори да си помисли, че е способен да се намеси в битката между Барселона и Реал Мадрид. Но реалността е, че ако "статукво" подхожда на някое от големите първенства, то това определено и без всякакво съмнение е германската Бундеслига.

Чарът на този шампионат освен в невероятните умения на играчите, разбира се, се крие в пълните стадиони и всеотдайните фенове и шумната обстановка (само си представете какво може да се случва на "Стената" в Дортмунд). Защото, да речем, в Италия и в Испания далеч невинаги стадионите са пълни до горе. Проблемът на Бундеслигата е, че винаги шампионът е един и същ - Байерн Мюнхен.

Макар че последният ден на предишния сезон можеше да бъде вододелът, от който германският футбол сякаш се нуждае. Ако Борусия Дортмунд беше победил Майнц, то сега картинката вероятно щеше да е доста по-различна. Даже драстично по-различна. Или поне по-интригуваща в очакване на отмъщението на ранения гигант. Но не би. Така че няма да направим най-смелата прогноза на света, ако предречем, че Байерн Мюнхен ще спечели своята 12-а поредна титла през пролетта на 2024 г.

Всъщност в момента основната интрига преди началото на шампионата другия уикенд е дали баварците ще успеят най-накрая да съблазнят капитана на английския национален отбор Хари Кейн и той да напусне Тотнъм, за да поеме към Байерн. Това спокойно може да претендира за трансфера на лятото, ако стане факт, ала истината е, че към момента по-скоро знаците в хороскопа не са в полза на стрелеца от северен Лондон. Което не означава, че нямаше движение към и от Мюнхен през лятото. Садио Мане стана поредният "звезден" играч, който пое по пътя на петрола към Саудитска Арабия, като на всичкото отгоре според агента му сенегалецът е бил малтретиран на "Алианц Арена" на расистка основа от Лирой Сане. Все още шумни скандали без особено покритие.

Баварците се сдобиха с корейския бранител Ким Мин Джае, който направи име в Наполи и със сигурност ще бъде от полза. Ако Кейн пристигне в Мюнхен, то трудно можем да повярваме, че Германия ще види нов футболен първенец догодина. Фаворитът за голмайсторската корона към днешна дата е Себастиан Алер. И като стана дума за голове - друг от големите плюсове на Бундеслигата е, че не щадят сили в атака. През миналата кампания бяха вкарани 971 гола или със 17 повече, отколкото през по-предишния сезон. В сравнение с останалите първенства от топ 5 Бундеслигата е единственият шампионат, в който се вкарват средно по повече от 3 гола на среща - 3.17. А това гарантира атракция и забавление. Справка - във Висшата лига, за която ще говорим в петък, през миналия сезон средно се отбелязаха по 2.85 гола. И ако тези цифри може да се тълкуват и като епизодично явление, само ще спомена, че средно по над 3 гола на среща в Германия се реализират в последните 5 години.

Ако трябва да посоча отново и една от изненадите през задаващия се сезон - нека това бъде Щутгарт. Сега вече спокойствието ще се е настанило в отбора, който успя с кански мъки да се спаси от изпадане срещу Хамбургер в края на миналата кампания. Пристигналият в края на предишната кампания Себастиан Хьонес сега ще разполага с комфорта на времето, за да развие и тактическите си идеи.

Внимание към новото попълнение на Разенбалшпорт Лайпциг Шави Симонс, който дойде под наем от Пари Сен Жермен. Неговата задача няма да е лесна - ще трябва да замени потеглелия към Ливърпул Доминик Собослай. 20-годишният нидерландец е сред най-обсъжданите млади играчи на континента и ще има пълната свобода да докаже подобни помпозни твърдения.

И тъй като стана дума и за спасилия се Щутгарт, новите членове на Бундеслигата през тази година са Дармщат и Хайденхайм. Те заместват сбогувалите се поне временно с първото ниво на германския футбол Херта и Шалке. Е, може би класическите почитатели няма да са щастливи от факта, че толкова типични отбори - от Берлин и Гелзенкирхен - няма да са сред най-силните в страната, но - кой знае, може пък и Дармщат и Хайденхайм да ни впечатлят. Auf geht's!

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ внасят нови предложения за промени в Закона за съдебната власт
ПП-ДБ внасят нови предложения за промени в Закона за съдебната власт
Голям пожар гори край зеленчуковата борса до петричкото село Кърналово
Голям пожар гори край зеленчуковата борса до петричкото село Кърналово