НОВИНИ

Хамас даде отговор на предложението за прекратяване на огъня с Израел

хамас даде отговор предложението прекратяване огъня израел
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:45, 11.06.2024
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Хамас даде официалния си отговор на предложението за прекратяване на огъня с Израел, каза днес представител на палестинското ислямистко движение, цитиран от Ройтерс.

Той не уточни каква е позицията на Хамас, но на практика повтори условия, които вече бяха обявени от Израел за неприемливи.

"Отговорът на Хамас потвърди отново позицията на групировката, че всяко споразумение трябва да сложи край на ционистката агресия срещу нашия народ, израелските (въоръжени) сили да се изтеглят (от Ивицата Газа), (палестинската територия) да бъде възстановена и (да включва) сериозна сделка за размяна на затворници", каза неназованият представител на ислямисткото движение пред Ройтерс.

Малко по-рано репортер от американския новинарски сайт "Аксиос" написа в социалната мрежа Екс, че от Хамас са дали на посредниците от Катар и Египет своя официален отговор на израелското предложение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, държани в Ивицата Газа. Той се позова на два източника, като също не даде подробности.

Впоследствие Хамас и друга радикална палестинска групировка - "Ислямски джихад", потвърдиха в съвместно изявление, че са предали своя отговор на катарските и египетските посредници. Те изразиха "готовност за положително" постигане на сделка за слагане на край на войната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия загря за Евро 2024 с класически успех, Роналдо отново блести
Португалия загря за Евро 2024 с класически успех, Роналдо отново блести
Тихомир Иванов завърши шести в скока на височина на европейското в Рим
Тихомир Иванов завърши шести в скока на височина на европейското в Рим