НОВИНИ

Харука Китагучи е новата олимпийска шампионка на копие

Японката е световна шампионка от 2023 година в Будапеща.

Харука Китагучи
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:24, 10.08.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Японката Харука Китагучи е новата олимпийска шампионка на копие при жените, след като спечели златото в Париж с резултат 65.80 метра. Китагучи, която е световна шампионка от 2023 година в Будапеща, сега взе престижното отличие с най-добър резултат за сезона.

Второто място остана за Джо-Ан ван Дайк от Република Южна Африка, която хвърли копието на 63.93 метра. Третото място е за Никола Огродникова от Чехия с 63.68 метра, за която това също е най-добър резултат в света за сезона.

Китагучи до момента има във визитката си победа в Диамантената лига, хвърли още в първия си опит 65.80, което в последствие се оказа и резултат за титла. Тя се доближи до постижението само в петия си опит, когато даде 64.73.

Доста по-опитната състезателка от Южна Африка направи само един фаул от шестте си опита, три от тях над 60-те метра. Третият й изстрел от 63.93 осигури сребърното отличие. Почти същото се отнася и за чехкинята Огродникова. 33-годишната сребърна медалистка от европейското първенство в Берлин през 2018 година също направи един фаул, а третото изпълнение й донесе бронза.

От медалистките в Токио единствено до финала днес достигна Мария Андрейчик (Полша), която обаче остана на 8-о място с 62.44 метра.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамиш Кър спечели титлата на скок височина в Париж
Хамиш Кър спечели титлата на скок височина в Париж