НОВИНИ

Хора от страната и чужбина помагат за лечението на 8-годишния Максим от село Лешница

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Аксения Ангелова
17:27, 23.05.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Регионални
Слушай новината

8-годишният Максим от санданското село Лешница е диагностициран с регресивен аутизъм. Единствената надежда на семейството е преливането на стволови клетки в клиника в Москва. Процедура, която обаче е твърде скъпа и непосилна за семейството. Но в най-тежкия момент за тях ги залива вълна от съпричастност.

Максим е диагностициран е с регресивен аутизъм. Състояние, което засяга езиковите и социалните му умения. През годините семейството е търсило различни варианти за лечение, но без резултат.

Георги Златков, баща на Максим: "Той беше добре. До 2 годинки знаеше числата до 20 на английски, и вече след 2-годишна възраст всичко престана. Той е някой път нервен, почва да бие сестричката си или нещо не му допада явно. Решихме да отидем в Москва, защото се интересувахме онлайн от всякакви клиники. И те казаха, че единственият вариант е стволови клетки. Ние знаем, че това е скъпа процедура и малко в шок бяхме няколко дни“.

Преливането на стволови клетки струва 40 хиляди долара. Сума, която е непосилна за семейството. Освен това е необходимо Максим да премине няколко курса на лечение в същата клиника.

Георги Златков, баща на Максим: "Първата процедура си я направихме с наши средства, тя излезе около 10 хиляди. Не е въобще лесно... Който има дете с аутизъм знае какви са разходите. Ние сега като ходихме в Москва като направихме процедурата, те ни изписаха лекарствата, само лекарствата са 1000 долара."

Но доброто има силата да се разпространява мълниеносно и само за няколко часа излиза извън пределите на село Лешница. В благотворителната кампания в подкрепа на Максим се включват хора от цялата страна, и не само.

Георги Златков, баща на Максим: "Подкрепа дойде от всякъде. Имаше хора, които се събираха на мини футбол, от Петрич да кажем, правеха си някакви футболни турнири. И наградата, те ми звънят и казват „имахме мини турнир, искаме да ми дадем парите. Имаше хора от Северна България също ми звънят. Казаха, ние сме събрали някаква си сума и искаме да я дарим на вас... От чужбина също получаваме."

Това не само дава кураж на Максим и неговото семейство, но им връща и вярата в доброто.

Георги Златков, бащата на Максим: "Това е най-важното, че все още има капка добро в хората и то постепенно се възвръща. В случая държавата не помага на никой, не само на болните деца. А по принцип трябва да помага на децата основно, защото това е смисълът на живота – децата. Но затова се справя всеки как може, и надеждата всеки да помага между хората си."

В дарителската сметка вече има 25 хиляди лева. За да започне процедурата по преливане на стволови клетки обаче, трябва да бъдат събрани още близо 50 хиляди лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Недялков удължи договора си с Лудогорец
Антон Недялков удължи договора си с Лудогорец
Арда остава в битката за място в Европа след успех над Славия
Арда остава в битката за място в Европа след успех над Славия