НОВИНИ

Хора в неравностойно положение не могат да паркират безплатно край Бачковския манастир

bnt avatar logo
от БНТ
10:22, 16.01.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Хора в неравностойно положение не могат да паркират безплатно край Бачковския манастир. И на трите частни паркинга преди манастира им се отказва безплатен престой, въпреки сините инвалидни талони.

Допреди по-малко от година Георги Илиев от село Белащица винаги паркирал безплатно на инвалидните места на паркингите под Бачковския манастир. При последната му разходка до светата обител обаче бил неприятно изненадан.

"Аз имам стикер и съм инвалид 50% и понечих да паркирам на първия паркинг вляво след завоя като влезеш, обаче там ми казаха, че трябва да си платя. Тогава питам "Къде мога да паркирам?" - казва - "На следващия, след ресторанта"... Отидох и този, който събира таксата, казва - "1 лев!". Питам защо - той казва - "Таксата е 2 лева, но за инвалиди е на 50%, тоест един лев".

Така Георги отива до паркинга на Бачковския манастир, след което слиза надолу пеша.

"Баща ми трудно слиза, затова искахме да е по-удобно", обяснява дъщерята на Георги Катя.
"Не, че не мога да си платя, един лев си е един лев, един билет за градския транспорт, но принципът е такъв, тогава защо ми са тези стикери", пита се Георги.

Служител на паркинга обясни, че новото правило и в сила от 1 юли.

"По принцип е частен паркинг, от нас не зависи нищо - ние сме работници", казва Илия Йорданов, служител на паркинга.

Концесионерът, който стопанисва общинския паркинг в подножието на манастира, обясни, че в договора му не е вписано задължението трите места за инвалиди да са безплатни. Доскоро той не взимал пари от притежателите на специалните стикери, но заради честите злоупотреби с тях сменил търговския си подход.

"Слизат от колата с инвалидна карта, а те като спортисти с мускули все едно, че идват от състезание. Този човек, който има инвалидна карта или ТЕЛК, като отиде в магазина плаща ли? Като отиде в аптеката плаща ли", каза по телефона Георги Паунов, концесионер на паркинга.

От община Асеновград, на чиято територия се намира този паркинг, обясниха за БНТ, че те нямат ангажимент да контролират действията на концесионера. Всяка община сама решава при какви условия и срещу каква цена хората в неравностойно положение могат да паркират на обозначените за това места.

Вижте репортажа на Мариела Хубинова във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратиха Бетис - Севиля след инцидент
Прекратиха Бетис - Севиля след инцидент
Започва преброяване на водолюбивите птици в България
Започва преброяване на водолюбивите птици в България