НОВИНИ

Христо Христов осигури нови две сребърни отличия за България от ЕП по вдигане на тежести

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:50, 11.04.2021
Чете се за: 00:56 мин.
Други спортове
христо христов осигури две сребърни отличия българия вдигане тежести

19-годишният състезател на Клуб „Титан“ – Варна с треньор Живко Николов грабна два сребърни медала в категория до 109 кг при мъжете от първенството на Стария континент, което се провежда в руската столица Москва.

Родният щангист събра двубой от 406 кг, което му отреди второ място в двубоя, а освен това със 186 кг в изхвърлянето Христов остана втори в съответното движение.

Европейски шампион стана Дмитро Чумак от Украйна, който събра двубой от 407 кг, въпреки че бе на косъм от това да направи нула още в изхвърлянето. Заедно с арменеца Симон Мартиросян двамата сполучиха едва в третите си опити и така останаха в битката за медалите в двубоя. Мартиросян обаче се провали в изтласкването, като сбърка три пъти на 227 кг и така не записа двубой.

В изхвърлянето Христо започна с успешни опити на 181 кг и 186 кг, но не успя на 190. Въпреки това, варненецът си заслужи среброто в това упражнения и си осигури добри изходни позиции, за да атакува медал в двубоя.

В изтласкването Христов започна с успех на 214 кг, а след това се справи и с 220 кг от втория опит, което му отреди временна първа позиция в двубоя.

Чумак обаче измъкна титлата, след като изтласка 226 кг, с което изпревари българинът с 1 кг в общия двубой.

Трети остана руснакът Тимур Наниев, който приключи със 184 кг в изхвърлянето и 217 кг в изтласкването за общ сбор от 401 кг.

Със среброто на Христо Христов приключи и българското участие на ЕП в Москва, като родните щангисти се представиха повече от отлично завоювайки общо 7 медала в двубоя и 19 в отделните движения.

Така България е на 2-ро място в класирането по медали, като пред нашия тим е само този на Украйна ден преди края на шампионата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биляна Дудова триумфира на турнира "Дан Колов - Никола Петров"
Биляна Дудова триумфира на турнира "Дан Колов - Никола Петров"
Лидерска битка: Говорят претендентите за поста на Меркел
Лидерска битка: Говорят претендентите за поста на Меркел