НОВИНИ

Христо Иванов: Борисов се опитва да подмени дневния ред на протестиращите

христо иванов
bnt avatar logo
от БНТ
14:31, 17.08.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

С инициираната процедура за свикване на Велико Народно събрание и писане на нова Конституция Борисов се опитва да подмени дневния ред, поставен от протестиращите. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов във видео във Фейсбук.

По думите му в проекта на Конституция няма нищо за главния прокурор и нищо по отношение на прокуратурата.

"Протестът излиза с две много ясни искания - едното е за оставката на това правителство, за да може да се стигне до избори и очевидно, че хората искат избори за обикновено Народно събрание. Другото искане е за оставката на главния прокурор и дълбока реформа на прокуратурата. Вместо да си подаде оставката и да позволи на хората да сформират обикновено Народно събрание на едни нормални избори Борисов започва процедура за писана е на изцяло нова Конституция. В неговите предложения реално не се включа реформа на прокуратурата", категоричен е Христо Иванов.

"Т.е. това действие всъщност обслужва отново запазването на статуквото по отношение на главния прокурор. Той продължава да обслужва Пеевски и сараите, защото най-ценният инструмент е именно главния прокурор и възможността им да го използват като бухалка срещу всички неудобни и като инструмент за въздействие върху бизнеса, политически формации и прочие", каза той.

"На нас изцяло нова конституция не ни трябва. Ако има нова конституция, в нея ще пише 80% от нещата, които пише в досегашната. 20-те процента, които ще набутат нови, ще бъдат недообмислени, дивотии, в голямата си част предложени от патриотите. Това е начин вместо да се обсъжда проблем, който поставя протеста, да се смени темата. Хората да бъдат разделени по измислени разделителни линии, да бъдат вкарани в популистки дебат. Не ни трябва изцяло нова конституция, трябват ни точкови, конкретни изменения в същата конституция", каза Иванов.

Той цитира два члена от настоящата Конституция по отношение на процеса на работа на ВНС. В чл. 159 се казва, че проектът за нова Конституция се обсъжда от НС, а в чл. 162 се казва, че ВНС решава само тези въпроси от конституцията, за които е избрано.

"Т.е има много висока степен, в която ВНС, неговата работа, ще бъде поставена от Данаил Кирилов и Яне Янев в рамките на този таен проект за нова конституция, която Борисов днес размахва, но продължава да не е публичен. В каква степен ВНС ще бъде свободно да излиза извън, поставените рамки от Янев и Кирилов, ще бъде предмет на спор. Няма да бъде ясно и това всичко ще бъде част от подмяната на дневния ред. Ще бъде част от този чудовищен спам, с който Борисов се опитва да подмени дневния ред на обществото и дневния ред, който е поставен от протестиращите.

Борисов обявява таен задкулисно написан проект на Конституция, който няма да има време да бъде обсъден и това, което знаем за него, че няма нищо за главния прокурор и нищо по отношение на прокуратурата", казва още Христо Иванов.

"Борисов прави едно нещо и това е да се опитва по всякакъв начин да спаси Гешев. И в името на това нещо прибегнаха до този трик, вместо конкретните неща, които са необходими, за да се върви напред, да започне да се обсъжда проект за нова Конституция", категоричен е съпредседателят на "Демократична България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ депозира в НС проект за нова конституция. Вижте проекта (ОБЗОР)
ГЕРБ депозира в НС проект за нова конституция. Вижте проекта (ОБЗОР)
Клоп напуска Ливърпул през 2024 година
Клоп напуска Ливърпул през 2024 година