Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Христо Иванов, ДБ: Време е България да модернизира своята енергетика и да се освободи от руското влияние

от БНТ
08:49, 01.09.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Направиха се важни стъпки в посока на смяна на модела на управлението на държавата. Със сигурност можеше да се направи много повече, това заяви в "Денят започва" председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По отношение на националната сигурност Иванов подчерта, че на дипломатическия фронт се случиха няколко действия, които определи като крайно недостатъчни.

"Нямаше и не бяха възприети нашите предложения за една цялостна политика по укрепване на капацитета на нашите служби да противостоят на руското влияние, да реагират на новата ситация, която се оформя и на практика означава, че ние сме прифронтова държава. За огромно съжаление тази война ще бъде дълга и както и да завърши, би било много наивно да очакваме Русия да стане една спазваща правилата спокойна и мирна страна", очерта той.

По думите му най-важното е да има превенция и хора, които могат да бъдат изкушени, да не получават място в службите по национална сигурност. Категоричен е, че това е въпрос на системна политика, а не на посочване на този и онзи и хвърляне на политически димки.

Според Христо Иванов България има пред себе си огромни възможности. Подчерта, че е време България да модернизира своята енергетика, да я освободи от руското влияние, но и от нейната технологична изостаналост.

"Ние можем много сериозно да намалим цените за енергоносители, които плащат българските предприемачи и българските домакинства, ако направим този технологичен преход едновременно с откачането си от Русия. Това може да започне да се случва в рамките на месеци, ако се приложат смели последователни политики в това отношение, а не хаос и неяснота. България трябва да прекрати своята трайна зависимост от "Газпром" и Русия, защото вече е ясно, че "Газпром" не е търговски партньор, а лявата ръка на Путин." Това обясни Христо Иванов.

Иванов е категоричен, че говореното за това, че хората няма да могат да си плащат сметките с началото на отоплителния сезон, е безотговорна игра със страховете им. При внимателна, смислена политика с ясни приоритети никой няма да стои на тъмно или студено. Не е вярно, че в бюджета няма пари за компенсации, подчерта още той.

Според него да бъдат раздавани компенсации на всеки е грешен подход. Това е търсен масов ефект с известен оглед на популизъм. Заяви, че при следващо управление компенсациите ще бъдат дадени на онези, които наистина имат нужда от тях.

"Демократична България" ще се бори за това България да приеме еврото, защото това ще гарантира забогатяване на страната.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Росина Атанасова: Треньорите работят по увеличаването на трудността на съчетанията
Росина Атанасова: Треньорите работят по увеличаването на трудността на съчетанията
Росица Матева, ЦИК: 9363 ще бъдат секциите в страната с машинно гласуване
Росица Матева, ЦИК: 9363 ще бъдат секциите в страната с машинно гласуване