Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Росица Матева, ЦИК: 9363 ще бъдат секциите в страната с машинно гласуване

от БНТ
08:45, 01.09.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Политика
Слушай новината

Не се чувстваме предатели, спазваме Изборния кодекс такъв, какъвто е. Там, където на предходни избори 5 години са гласували повече от 100 избиратели, се разкрива избирателна секция. Обявили сме над 730 места, предстои да бъдат определени още неща според подадените заявления. Това заяви в "Денят започва" заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

23 партии и 6 коалиции са регистрирани за изборите, но вчера една от партиите не е регистрирала листи и няма да фигурира в бюлетината. Става въпрос за ЕНП, каза Матева.

Припомняме, че от "Ние идваме" вече заявиха намерението си да не участват в предстоящия вот, като се аргументираха, че ще продължат да подкрепят отделни политики, а не конкретна партия.

В някои секции в чужбина ще се гласува машинно, в други - не. В страната ще има 9363 секции с машини, вече са обявени на страницата на ЦИК. В 1104 ще има втора машина. В чужбина - в 290 секции ще има машина, в 233 от тях ще има втора машина. Уговорката е, че след 6 септември, според подадените заявления, ще се прецени дали във всички секции с машини в чужбина те да не бъдат по 2.

Министерството на външните работи ще отговаря за транспорта на машините извън страната. В момента тече поръчка за транспорта и поддръжката на машините в страната за вота. Инсталирането на машините отнема между 7 - 10 дни, уточни Матева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов, ДБ: Време е България да модернизира своята енергетика и да се освободи от руското влияние
Христо Иванов, ДБ: Време е България да модернизира своята енергетика и да се освободи от руското влияние
Лудогорец и Левски излизат в сблъсък за Суперкупата
Лудогорец и Левски излизат в сблъсък за Суперкупата