НОВИНИ

С какви заявки тръгват партиите след жребия в ЦИК?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:38, 31.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Централната избирателна комисия изтегли в жребий номерата на партиите в бюлетината за изборите на 2 октомври. ДПС ще бъде на първо място в бюлетината, а на последно се класира "Русофили за възраждане на Отечеството".

"Продължаваме промяната" са номер 9, ГЕРБ-СДС са 24-и, БСП са с номер 28, "Демократична България" са 25-и, "Има такъв народ" са номер 19, а "Възраждане" - под номер 14.

Изтече срокът за регистрация на партийните листи за изборите - вижте кои са водачите

Без да се впускат в дебрите на нумерологията, след жребия за номера, под който ще бъдат записани в бюлетината, партиите и коалициите преценяват шансовете да сформират правителство в следващия парламент, който ще изберем на 2 октомври.

"Колкото повече подкрепа получи "Продължаваме промяната" и по-малко гласове ГЕРБ, толкова по-голям е шансът да се състави стабилно управление. Отсега заявяваме, че няма да се коалираме с ГЕРБ", заяви Венко Сабрутев, "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ обаче подчертават, че дните след изборите са периодът на отговорността да се състави правителство, което да търси решения на кризите. Според Бойко Борисов партията, спечелила най-много гласове, е отговорна за управлението.

"Има много и много формули, но формула ние и ДПС не съществува. Нека да видим резултатите. ИТН ще влязат ли? Предполагам ще влязат. Стефан Янев с колко ще влезе. Кои партии ще са в парламента. Системата как ще разпредели депутатите. Тогава ще говорим", заяви Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

От ДПС очертаха преодоляването на политическата криза като първа задача след изборите.

"ДПС е тази политическа сила, която може да постави началото на обединението в българската политика за реализирането и преодоляването на всички кризи", заяви Сезгин Мехмед от ДПС.

От БСП също предпочетоха да не говорят за невъзможни партньори и подчертаха, че решаването на социалните проблеми трябва да бъде изведено пред скоба след изборите.

"Дипломацията е ключът. Това е подходът, който БСП ще направим след изборите. Защото не раздорите, не отрицанията, а именно дипломацията е това, което може да доведе страната ни до нещо по-добро", каза Борислав Гуцанов от БСП.

Според "Демократична България" разговорите за партньорства зависят от резултата на изборите.

"Всеки един от участниците в политическото състезание ще потърси мандат от своите избирателите за своите приоритети и на 3 октомври ще говорим. Сега е важна кампанията, коментира Надежда Йорданова" от "Демократична България".

И според "Има такъв народ" резултатът от изборите ще бъде определящ за бъдещето управление. От партията на Слави Трифонов обаче отново подчертават, че за тях има червени линии за бъдеща коалиция.

"С ГЕРБ и ДПС коалиция няма да правим, каквото и да приказват бившите ни коалиционни партньори. Иронията е, че ако се стигне до съставяне на правителство, в което ние трябва да участваме, трябва да бъдем коалиционни партньори с тях. Те не си мерят приказките, но такъв е животът", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Жребият за номерата в бюлетина беше белязан и от протест на ВМРО срещу броя секции, които ще бъдат открити в Турция. Това наложи служители на НСО да изведат политика от сградата.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха украински гражданин за подпомагане на сирийци да преминат незаконно през страната
Задържаха украински гражданин за подпомагане на сирийци да преминат незаконно през страната
Земетресение със сила над 5 по Рихтер в Егейско море
Земетресение със сила над 5 по Рихтер в Егейско море