НОВИНИ

Крум Зарков: Работим в 3 посоки по Закона за противодействие на корупцията

bnt avatar logo
от БНТ
10:33, 31.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Тепърва има много какво да се направи, особено по отношение на голямата рана - корупцията по високите етажи на властта и там на дневен ред излиза прословутият Закон за противодействие на корупцията, по който ние работим, така че да бъде в по-добър вариант от този, който беше внесен в края на миналия парламент, но така или иначе не беше гласуван", заяви в "Денят започва" министърът на правосъдието Крум Зарков.

Той поясни, че посоките, по които се работи, са три.

"Допълнителни гаранции за независимостта на комисията, която ще се занимава с този въпрос, сигурност за разследващите инспектори, тъй като това е разследващ орган - тези разследващи инспектори ще трябва да имат независимост и спрямо самата комисия и трето, но не на последно място - борбата с корупцията по високите етажи на властта да не се разводнява с други производства и процедури", уточни правосъдният министър Крум Зарков.

Той подчерта, че трябва да се направи стегнат орган, с ясни цели и отговорности, който да е независим от политическите мнозинства.

"Концепцията, заложена в коалиционното споразумение на предишното правителство - отделен орган от сегашното КПКОНПИ, ще бъде запазена, но ще бъде направена по-ефективна и независима", добави Крум Зарков.

Според него високите етажи на властта се разследват трудно за корупция, защото влияят върху органите, които ги разследват.

"Трябва да бъде преосмислено решението, според което парламентът избира всички членове на тази комисия. Ние ще предложим друг вариант - например концепция, в която различни органи назначават различни членове на комисията, за да има контрол, включително и президентството да има представител. Всички предложения ще бъдат представени на широко обществено обсъждане, така че да се внесе закон, който не е само проформа, а да сме сигурни, че ще проработи и да има гаранции, че няма да се превърне в поредната бухалка на политическата власт", коментира Крум Зарков.

Той допълни, че законопроект за възможност за разследване на главния прокурор е нужен.

По думите му закриването на спецправосъдието е било правилен ход.

"Защото то се изроди в нещо различно, не това беше неговата първоначална идея", каза още Крум Зарков.

И поясни, че този ход със закриването е само част от оздравяването на системата.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МФ изпрати към ЕК първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост
МФ изпрати към ЕК първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост
Две български победи в първия ден на "Асарел България Оупън" в Панагюрище
Две български победи в първия ден на "Асарел България Оупън" в Панагюрище