НОВИНИ

Деница Златева: Близо 400 млн. лева дължи "Топлофикация София" на "Булгаргаз"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:48, 31.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Държавната компания "Булгаргаз" трябва да плати над 1,3 млрд. лева до 20 септември, но не разполага с цялата сума. Това обяви в сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на компанията Деница Златева. По думите ѝ, дружеството ще получи нов заем от държавата, но ще търси и банково финансиране. Златева коментира и преговорите с "Газпром" като по думите ѝ най-вероятно двете страни ще отидат на международен арбитраж.

Новото ръководство на "Булгаргаз" е открило скрити поръчки от предишното ръководство.

"Оказа се, че има още поети задължения, които се налагаше да откриваме в имейли на напуснали търговски директори", каза Деница Златева, изп. директор на "Булгаргаз".

До този момент от сумата от 1,360 млрд. са осигурени 350 млн. лева от държавата. Дружеството има и собствени средства, но ще се нуждае от допълнителна помощ, обясни Златева. Само задълженията на столичното парно към момента са близо 400 млн. лева.

"Топлофикация София" ще коригира частично сметките за парно

"Булгаргаз не може да спре да подава газ към топлофикационните дружества по закон, аз искрено се надявам, че най-накрая ще се намери решение на този проблем", каза още Златева.

Компанията поиска вчера и ново увеличение на газа от септември със 17%. По думите на Златева, това се дължи на поръчаните количества синьо гориво, освен азерските доставки, които все още също са на неизгодни цени заради забавянето на новата газова връзка с Гърция.

"Имаме два частични танкера, които са договорени от предишното ръководство на "Булгаргаз", които са на почти борсова цена и имаме един проведен търг на Газов хъб "Балкан", обясни Деница Златева.

"Булгаргаз" поиска ново поскъпване на газа за септември (Обзор)

Не се очертава и по-ниска цена на газа за октомври, стана ясно от думите на Златева.

"Ако очакваме през октомври по ниски цени на доставките от Азербайджан, то доставките на втечнен газ ни излизат над 400 лева на мегаватчас", посочи Златева.

Дружеството продължава всеки ден да иска количествата, които са дължими от "Газпром". Най-вероятно обаче двете компании ще отидат на международен арбитраж, който да отсъди в полза на едното или другото дружество.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров срещу Брендън Накашима във втория кръг на US Open
Григор Димитров срещу Брендън Накашима във втория кръг на US Open
Цветан Соколов: Не си спомням да сме показвали такава игра
Цветан Соколов: Не си спомням да сме показвали такава игра