НОВИНИ

"Булгаргаз" поиска ново поскъпване на газа за септември (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
18:06, 30.08.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Цената на природния газ за септември обсъдиха на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране. Изненадващо "Булгаргаз" поиска по-голямо поскъпване на синьото гориво от първоначално внесените в КЕВР 6%.

Новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Деница Златева мотивира изненадващото си искане за по-голямо повишение на цената на синьото гориво през септември от предварително анонсираните 6% с увеличение на международния борсов индекс със 17 на сто, към който е обвързано и ценообразуването в България.

Причината за това е спиране на доставките на синьо гориво по "Северен поток" и невъзможността на страната ни да си осигури евтини алтернативни източници въпреки успешно изтъргувани количества през газов хъб "Балкан". На този фон председателят на регулатора Иван Иванов попари надеждите на потребителите за постоянна и непроменена цена на топлофикационната услуга през настоящия зимен сезон.

"Газпром" ще спре подаването на газ по "Северен поток" от 31 август до 2 септември

Шефът на "Булгаргаз" обяви новата прогнозна цена за септември, която дружеството ще поиска от КЕВР.

"Към днешна дата прогнозната цена ще бъде около 350 лева. Мисля, че се падат около 17% спрямо цената за август. Миксът е от тръбен газ, по дългосрочния договор с азерския доставчик и две частични кръга с втечнен природен газ.", каза Деница Златева.

И посочи, че на този етап няма отговор от "Газпром" дали ще възстанови доставките.

"Всеки ден изпращаме заявки за участие, получаваме потвърждение за нулеви количества за следващия ден. Разговорите, които се водят в момента са на политическо ниво", обясни Златева.

Тя прогнозира, че на 1 октомври цената на газа ще спадне, след като бъде пуснат конекторът с Гърция.

"Октомври имаме общите месечни количества с азерския доставчик. Имаме цял танкер, който е осигурен от американския доставчик и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на газов хъб "Балкан", който предстои да се състои. И там очакваме конкурентна цена. Нашата основна цел е да осигурим отоплителния сезон, което означава доставки до края на месец април", коментира Деница Златева.

Енергийното министерство: Азербайджан има готовност да доставя от 1 октомври газ по връзката с Гърция

Председателят на КЕВР не пое гаранции, че ще остави настоящата цена на парното непроменена през цялата зима. Цената е с 40% по висока спрямо предходния отоплителен сезон .

"Такава гаранция никой в България не може да ви даде. Това, което мога да кажа е, че решението ще остане валидно до първи януари със сигурност", заяви Иван Иванов - председател на КЕВР.

"Топлофикация София" ще коригира частично сметките за парно

Той посочи, че фактурите на столичани с начислено 20% ДДС трябва да се анулират и да се преизчислят при 9 на сто данък.

"Такава проверка в момента тече, не от КЕВР. Ако тя не даде нужния резултат, комисията ще се намеси със сигурност, но считам, че вече има ясна заявка и вероятно ще бъдат коригирани сметките на потребителите на парно в София", обясни Иванов.

До 10 часа на 1 септември "Булгаргаз" трябва да внесе новото си искане за цена на синьото гориво, а същия ден на закрито заседание КЕВР трябва да вземе окончателното решение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След смъртта на родилката: Близки искат спешни проверки в болницата в Горна Оряховица
След смъртта на родилката: Близки искат спешни проверки в болницата в Горна Оряховица
Военните министри от ЕС подкрепят организирането на тренировки за украинската армия
Военните министри от ЕС подкрепят организирането на тренировки за украинската армия